[imagebrowser id=400]Lipsa de aer sau hipoxia nou-nascutului la nastere presupune un risc destul de crescut pentru sanatatea acestuia.
Lipsa de aer a nou-nascutului la nastere este cunoscuta in termeni medicali drept hipoxie. De regula, un astfel de eveniment nedorit din timpul nasterii poate conduce la agravarea starii de sanatate a copilului si chiar la malformatii neurologice destul de grave.
Hipoxia presupune absenta oxigenului din sangele nou-nascutului ca urmare a incapacitatii acestuia de a respira singur. In functie de acest lucru, medicii pot resuscita copilul, ajutandu-l sa respire singur.
Lipsa de aer a nou-nascutului imediat dupa nastere apare ca urmare a mai multor indici:
- Placenta praevia;
- Afectiuni cardiovasculare ale mamei;
- Hemoragii aparute la nivelul mamei;
- Malformatii ale cordonului ombilical;
- Malformatii ale fatului;
- Nastere prematura;
- Sarcina gemelara;
- Traumatisme aparute in momentul nasterii;
- Travaliul a fost indus prin procedura medicamentoasa;
- Nasterea prin cezariana.
Chiar daca hipoxia reprezinta o afectiune ce poate genera mari probleme, de obicei timpul scurt in care se realizeaza resuscitarea poate ajuta nou-nascutul sa isi revina si sa nu sufere ulterior alte malformatii neurologice. Cu alte cuvinte, totul tine de rapiditatea cu care medicii isi fac meseria imediat dupa expulzia nou-nascutului. In cazul in care nou-nascutul se confrunta cu o lipsa de aer pentru o perioada mai mare de doua minute atunci consecintele pot fi destul de grave ca urmare a incapacitatii organismului de oxigenare a creierului.
Riscurile hipoxiei sunt:
- Orbire, surditate;
- Retard mintal;
- Pareze;
- Afectiuni pulmonare;
- Afectiuni cardiace;
- Tulburari de vorbire.
Pentru prevenirea hipoxiei este indicata o supraveghere atenta a gravidei pe tot parcursul sarcinii.
Foto: http://pequelia.es / http://www.nou-nascuti.ro