Atunci cand esti pe cale de a aduce pe lume un bebelus trebuie sa ai in vedere felul in care vei proceda la hranirea acestuia.
Chiar daca exista o serie de pareri contra, hranirea bebelusului la san pare sa fie unica alternativa sanatoasa pentru cel mic, intrucat capacitatea sa de a combate diferite infectii, virusi sau maladii este mai mare decat in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf. Exista insa si o serie de mamici care, fie nu isi pot alapta bebelusul ca urmare a lipsei laptelui matern sau a unei slabe calitati a acestuia, cel mic neluand corespunzator in greutate ori ca urmare a administrarii unor medicamente periculoase pentru cel mic, fie mamici care pun mai presus aspectul estetic in fata celui al cresterii corecte a nou-nascutului. Asa ca, acestora le va ramane unica solutie: hranirea cu lapte praf cu ajutorul biberonului.
Iata ce trebuie sa faci pentru ca asigurarea unor biberoane bine igienizate in asa fel incat sanatatea celui mic sa nu ii fie pusa in pericol:
- Achizitionati un numar mai mare de biberoane, tetine si capace pentru biberon in asa fel incat sa va fie mai usor la sterilizare, utilizand procedura la doua zile;
- Asigurati-va ca tetina bebelusului sa nu ii fie incomoda in momentul suptului si nici sa nu ii strice forma dentara;
- Achizitionati tetine cu gauri in functie de alimentul pe care doriti sa i-l administrati celui mic, astfel: tetine cu gauri foarte mici pentru lapte, tetine cu gauri mici pentru ceai, tetine cu gauri medii pentru sucuri si tetine cu gauri mari pentru piure sau gris;
- Odata cu cumpararea biberoanelor achizitionati o perie pentru curatarea interioara a acestora, dar si a tetinelor;
- Incercati sa achizitionati in sterilizator, fiind mai usor si mai sigur de folosit;
- Sterilizati biberoanele pana la varsta de 6 luni;
- Intotdeauna incercati fierberea acestora inainte de folosire – puneti biberonul, tetina si capacul intr-un vas cu apa si lasati-le sa fiarba timp de 5 minute dupa ce apa da in colocot;
- Peria de curatat biberoane se va fierbe cel putin o data pe zi;
- Intotdeauna pastrati biberoanele sterilizate pe parcursul zilei in sertarul frigiderului sau congelatorului;
- Puteti steriliza folosind atat fierberea, cat si aburul (cu ajutorul aparatelor), produselor chimice (o pastila antibacteriana se va turna peste biberon intr-un recipient curat), fie cuptorul de microunde.
La prepararea laptelui trebuie sa avem in vedere urmatoarele lucruri:
- Intotdeauna apa se va fierbe bine, apoi este lasata la racit pentru a ajunge la temperatura camerei;
- Se pune apa la temperatura camerei in biberon, apoi se va adauga cu lingurita cantitatea de lapte prad conform prospectului de pe ambalaj corespunzatoare cantitatii de apa;
- Se pune capacul si se agita cateva secunde, circa un minut, sticla pentru o buna omogenizare;
- Cantitatea de lapte praf preparata ramasa nu se va mai pastra pentru o noua alimentare.