[imagebrowser id=1478]Parerile despre hrean sunt impartite: unora nu le place pentru ca este iute, iar majoritatea il adora tocmai din acest motiv. In intreaga lume hreanul ras este un condiment popular folosit pe scara larga. Mai jos gasiti un material pregatit de prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro despre hrean.
De ce este bun hreanul?
Studii recente au aratat ca efectul antibacterian oferit de hreanul proaspat ras dureaza o jumatate de zi. Este recomandat pentru infectii renale si ale tractului urinar, bronsita, iar pentru caile respiratorii amestecul de hrean si miere poate fi un remediu excelent. Are continut ridicat de vitamina C si B, precum si substante minerale foarte utile, cum ar fi potasiu, calciu, fosfor si fier.
Beneficii oferite :
· omoara bacteriile si virusurile,
· efect impotriva bolilor de rinichi,
· efect impotriva febrei de fan.
Cum sa consumam hreanul?
Hreanul poate fi consumat in diverse moduri. Este excelent ca si garnitura sau proaspat ras si cu otet. Sosul de hrean ofera un gust bun mancarurilor. In tarile anglo-saxone este insotitorul permanent al fripturilor, gratarelor, merge alaturi de carnea de vanat, peste – cum ar fi ton, pastrav afumat si macrou – , iar frunzele sunt frecvent intalnite in sandwich-uri. In Austria este ras si amestecat impreuna cu mere, iar in tarile mediteraneene se combina cu ketchup si se foloseste pentru condimentarea fructelor de mare, crabi, etc.
Mamicile pun hrean in muraturi, langa sfecla rosie si ardei. Carnea de porc si de vita fiarta sau unele preparate din peste sunt aproape de neconcepute fara hrean. Si in aperitive se gaseste regulat hrean, deoarece stimulaza pofta de mancare.Unele mamici folosesc cu succes frunzele proaspete ale hreanului in salate.
Idei de utilizare:
· langa cremvusti, carnati, carne fiarta,
· o lingurita in supe,
· Bloddy Mary,
· maioneze, crema de branza, sos barbeque,
· piure de cartofi,
· in sos olandez sau orice sos – de exemplu de mere –insa sa fim atenti ca gustul hreanului sa nu indeparteze usor celelalte arome,
· in omleta, ochiuri.
Pentru persoanele care nu suporta mirosul tare al hreanului, este recomandat sa consume hreanul ras in maioneza sau crema de hrean.
Insa sa fim atenti, deoarece consumul excesiv poate irita membranele mucoase, de asemenea mare grija sa nu ajunga in ochi. Nu este indicat ca femeile insarcinate si persoanele care au probleme cu rinichii sa consume in cantitati mari.
Sursa poze: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/aufstrich-mit-meerrettich-und-oliven.html
http://www.koeser.com/shop/shopping/index.php?setmenu=artikel&artikel=60364
http://www.kochbar.de/rezept/381737/Meerrettich-Senfsuppe-mit-Raeucherlachs.html