In numai cateva zile de la nastere, nou-nascutul te poate surprinde printr-o stare de ingalbenire a ochilor si a pielii. Intr-un cuvant, cel mic dezvolta icterul fiziologic, o stare obisnuita imediat dupa nastere.
De regula, icterul apare la bebelus ca urmare a unui exces de bilirubina prezenta in organismul micutului. De cele mai multe ori, eliberarea acesteia se face destul de greu prin descompunerea globulelor rosii mai batrane, ceea ce determina o stare mai lunga si mai pronuntata a icterului.
Chiar daca fiecare avem in organism o anumita cantitate de bilirubina, bebelusul prezinta o cantitate mai mare intrucat se naste cu un numar destul de numeros de globule rosii. Icterul fiziologic apare asadar ca urmare a imposibilitatii organismului de a elibera aceasta substanta chimica prin intermediul ficatului.
Cu toate ca icterul nu trebuie sa va ingrijoreze prea mult intrucat acesta poate disparea de cele mai multe ori fara a fi nevoie de vreun tratament special, in numai cateva zile, pot exista si situatii in care durata acestuia sa fie mai mare, ajungand chiar pana la 30 de zile.
Icterul fiziologic apare imediat dupa nastere. De regula, cel mic prezinta o astfel de stare in timp ce se afla internat in maternitate. Astfel, medicul neonatolog va putea prescrie un tratament adecvat micutului ca urmare a unei examinari indeaproape a acestuia.
O alta forma de icter este cel de alaptare care poate aparea incepand in intervalul 2-10 zile, manifestandu-se tot printr-o colorare a pielii. De cele mai multe ori, icterul de alaptare determina semnul unei afectiuni mai serioase la bebelus si de aceea este indicat sa chemati de urgenta medicul pentru stabilirea unui tratament de specialitate.
Atrezia biliara apare dupa o perioada de cel putin doua saptamani de icter, prin blocarea canalelor biliare. Un semn distinct este prezentat ca urmare a unor scaune destul de palide. Nu este cazul sa va alarmati intrucat icterul poate fi prezentat de bebelus pentru o perioada de circa 30 de zile. Insa, este indicat sa ii solicitati medicului pediatru un consult de specialitate.
Tratamentul icterului
Chiar daca de cele mai multe ori icterul trece fara a fi nevoie de un tratament de specialitate, pot exista situatii in care bilirubina in exces prezenta in organism sa provoace leziuni cerebrale destul de grave. De aceea, pentru a preintampina astfel de situatii medicul poate prescrie fototerapia cunoscuta ca fiind o expunere mai indelungata la o lumina denumita bili-lumina, pentru o perioada de maxim 2 zile. In acest fel, bilirubina este mai usor eliminata de catre organism.
Un alt remediu oferit de specialisti este sugerat printr-o frecventa mai mare a meselor de lapte la bebelusul care este alaptat. In acest fel, bilirubina va fi mai usor eliminata prin scaunele nou-nascutului.