[imagebrowser id=114]Icterul prelungit al nou-nascutului presupune prelungirea perioadei de trei saptamani, atunci cand icterul este considerat a fi unul fiziologic.
Icterul nou-nascutului apare in primele zile dupa nastere si dispare in circa doua saptamani. Pot exista situatii in care acesta sa se prelungeasca mai mult decat ar fi normal, moment in care proaspetele mamici ar trebui sa se prezinte cu nou-nascutul la medicul pediatru in vederea efectuarii unor investigatii de specialitate.
Icterul reprezinta o ingalbenire a tegumentelor si a globului ocular al nou nascutului intrucat acesta nu poate elimina excesul de bilirubina din sange. Acest tip de icter este unul fiziologic, majoritatea nou-nascutilor confruntandu-se cu el.
Atunci cand ingalbenirea tegumentelor sau a pielii persista pentru o perioada mai indelungata nou-nascutii prezinta simptomatogia icterului prelungit. De regula acesta apare ca urmare hipotiroidismului, prezentei unor infectii, atreziei biliare, bolilor metabolice sau hepatitei neonatale a nou-nascutului.
In cazul in care nou-nascutul prezinta semnele icterului prelungit este indicat sa va adresati medicului specialist in vederea efectuarii unor investigatii de specialitate si prescrierii unui tratament, prezenta sa pentru o perioada mai lunga putand genera o stare hepatica critica.
Foto: http://depici.ro / http://www.qbebe.ro