Nasterea aduce odata cu ea si teama de durere. In timpul travaliului viitoarele mamici trec prin niste etape destul de greu de depasit, care implica mult efort si rezistenta la durere.
Pentru diminuarea durerilor din timpul travaliului viitoarele mamici trebuie sa tina cont de indicatiile oferite de catre medici, dar si de specialisti in terapiile efectuate de gravide inainte de nastere.
Fie ca opteaza sa aduca pe lume copilul acasa, la spital, in apa, prin cezariana sau prin nastere vaginala, viitoarea mamica trece prin niste emotii destul de mari datorate nasterii. Tocmai de aceea, alegerea locului in care aceasta isi doreste sa nasca depinde in totalitate de dorintele sale si de starea de sanatate a mamei si copilului.
Ori de cate ori simtiti ca durerile va epuizeaza este indicat sa solicitati medicului si asistentei cateva sfaturi utile.
Respiratia
Tehnicile de respiratie pot fi invatate de viitoarele mamici in cadrul unor cursuri Lamaze, la care se pot inscrie inca din primele luni de sarcina. De modul in care isi directioneaza respiratia depinde mentinerea starii de bine.
Relaxarea
A fi relaxata in timpul nasterii inseamna a scapa de durerile travaliului cu circa 40%, potrivit terapeutilor. Organismul relaxat, calm nu mai resimte atat de intens durerea. Pentru a te simti in largul tau este indicat sa ai langa tine o persoana de incredere pe care sa te poti baza la nevoie.
Nasterea in apa
S-a dovedit stiintific faptul ca nasterea in apa poate fi depasita mai usor decat nasterea obisnuita. Clinicile moderne romanesti ofera mamicilor si o astfel de metoda de a naste, foarte moderna.
Masajul
Masajul viitoarei mamici de catre partener poate constitui o metoda de diminuare a durerilor din timpul travaliului. Ori de cate ori va simtiti incordata este indicat sa va rugati partenerul sa va maseze locul pe care il simtiti tensionat. In acest fel, durerea nu va mai fi la fel de acuta.