Chiar daca in primele luni de viata v-ati obisnuit cu anumite tipare igienice la bebelus, de acum inainte va trebui sa incercati sa ii formati celui mic o anumita conduita in ceea ce priveste ingrijirea corporala care sa poata fi continuata si dupa ce micutul va creste mare.
Cu siguranta imbaiatul zilnic ramane o sarcina la fel de obligatorie pentru cel mic si de acum inainte. Cu toate acestea, in zilele mai friguroase puteti spala bebelusul o data la doua zile sau puteti sa il spalati pe cap putin mai rar decat obisnuiati pana in prezent. La imbaiere se vor folosi acelasi sampon pe care l-ati folosit si mai inainte, samponul pentru adulti fiind contraindicat pentru cei mici. Sapunul sau lotiunea “din cap pana-n picioare”sunt alte produse igienice ce necesita o mare atentie in alegerea lor. De asemenea, nu va mai trebui sa continuati cu fierberea si racirea apei de baie.
Dupa imbaiere veti trece la ingrijirea corpului bebelusului, aplicandu-i acestuia anumite lotiuni sau creme necesare pentru ingrijirea pielii celui mic. Protejarea zonei funduletului va trebui sa fie facuta prin aplicarea unei crème de ungere consistente, la fel cum ati aplicat si in trecut. Pe intreaga suprafata a corpului se va folosi lotiunea corporala din aceeasi gama a produselor folosite pentru ingrijirea corporala si adecvate acestuia.
Dupa varsta de sase luni veti putea renunta la cateva din elementele esentiale de ingrijire. Zona ochilor, desi manifesta cea mai mare atentie nu va mai trebui curatata cu comprese sterile inmuiate in ser fiziologic intrucat de acum inainte organismul va trebui sa lupte singur in fata microbilor. Zona organelor genitale atat la fetite, cat si la baietei va putea fi curatata doar cu apa si sapun, serul fiziologic nemaifiind necesar. Chiar daca nici in cazul curatarii urechilor nu se va mai folosi ser se va evita folosirea betisoarelor de urechi in scopul prevenirii infectiilor si vatamarii timpanului. Pentru ca ingrijirea sa fie mai eficienta in aceasta regiune veti putea inmuia o compresa sterila in apa si sa stergeti cu mare atentie in asa fel incat sa nu produceti vreo vatamare si nici sa nu se creeze un mediu umed in aceasta regiune.
Taierea unghiilor se va face saptamanal intrucat cresterea acestora nu va mai fi la fel de rapida ca in primele saptamani de la nastere. La taierea unghiilor va trebui sa incercati sa le dati o forma cat mai rotunjita in asa fel incat sa nu se poata rupe si bebelusul sa nu se poata zgaria.
La masarea corpului celui mic se va folosi uleiul de uns. De asemenea, incercati sa masati in continuare zona talpilor, dar si picioarele in lateralul exterior.