Igiena bebelusului este deosebit de importanta pentru ca micutul sa fie ferit de riscurile imbolnavirii, mai ales in primele luni de viata, atunci cand schema de vaccinare nu este completata in totalitate.
Atunci cand vine vorba de igiena bebelusului mama va trebui sa ia o serie larga de masuri. Cu toate ca unele mamici considera suficienta doar simpla imbaiere a acestuia, in realitate procesul de igiena este mult mai complex, fiind nevoie ca tot ceea ce il inconjoara pe bebelus sa fie perfect curat si igienizat.
Cu alte cuvinte, intr-adevar este nevoie de baita de seara si de spalatul mainilor de cateva ori pe zi, mai inainte de fiecare masa ori atunci cand bebelusul a intrat in contact cu lucruri periculoase, ce ar fi putut constitui agenti bacterieni destul de puternici.
Piesele de mobilier, produsele alimentare, jucariile, biberoanele, pardoseala – toate trebuiesc a fi impecabile, mai ales in primele luni de viata. Asadar, sterilizarea biberoanelor este indicata dupa fiecare folosire. Produsele alimentare, in special fructele si legumele proaspete trebuiesc spalate bine, cu multa apa, in asa fel incat sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea copilului. Pardoseala, piesele de mobilier, locul in care se joaca copilul trebuiesc a fi bine ingrijite si curatate de catre mama, mai ales pentru ca micutul, in primele luni de viata, are tendinta de a introduce tot ceea ce gaseste in gurita.
Jucariile bebelusului vor fi spalate si curatate destul de des intrucat micutul intra in contact frecvent cu acestea.
De asemenea, hainutele sale nu vor fi spalate impreuna cu lucrurile adultilor intrucat exista riscul transmiterii unor infectii periculoase. Pentru spalarea acestora se va folosi un detergent special creat pentru cei mici, compusii chimici continuti de acesta protejand pielea sensibila a bebelusului.
Sapunurile antibacteriene, servetelele umede, lotiunea de spalare sunt cateva dintre produsele care trebuie folosite in igiena zilnica a bebelusului.