Tot ceea ce intra trebuie sa si iasa, iar in lumea bebelusilor aceasta expresie poate capata un nou sens. Iti va parea ce bebe isi face necesitatile in cantitati mai mari decat ceea ce mananca sau bea, lasandu-te cu indoieli asupra nutrientilor pe care ii asimileaza.
Este posibil ca de fiecare data cand intalnesti un alt parinte, sa aveti discutii care se invart in jurul subiectului acestuia: cantitatile de pipi si caca ale bebelusului. Cine are copii empatizeaza cu sibiectul, cine nu are, il va gasi probabil revoltator. Cui ii pasa? Iata mai jos doua subiecte de interes general pentru tinerii parinti.
Despre pipi – In primul rand trebuie sa stii ca este nevoie de cateva zile pentru ca sistemul organsimului celui mic sa functioneze intr-un ritm normal. Daca alaptezi, se poate intampla inainte ca laptele sa apara in totalitate (intre 3 si 5 zile) ca bebe sa ude pana la 8 scutece pe zi. Personalul din spital va contoriza acest aspect cat timp tu te recuperezi. Daca atunci cand ajungi acasa, bebe nu uda mai mult de 4 scutece pe zi, este bine sa discuti despre asta cu medicul neonatolog sau pediatru.
In era scutecelor cu putere mare de absorbtie este destul de greu sa poti spune cu adevarat cat este de plin un scutec. Cel mai bun sfat este sa te familiarizezi cu textura unui scutec uscat si pe masura ce il atingi, iti poti da seama daca a absorbit urina. Cantitatea de urina absorbita face scutecul sa para mai greu. Inca nu este clar? Poti mirosi scutecul si nu te teme, pentru ca vei face lucruri mult mai gretoase decat acesta, pe masura ce trece timpul.
Despre caca – Probabil ca ai auzit deja ca bebelusii alaptati fac caca mai des si mai moale, de culoarea mustarului si de fiecare data cand sunt hraniti. Totusi, lucrul acesta se petrece dupa prima saptamana. Imediat dupa nastere, bebelusul are meconiul (primul scaun). Apoi pe masura ce laptele tinde sa ajunga in sistemul sau digestiv, scaunele devin pastoase si de culoare maronie.
Urmatoarea obsesie legata de caca este despre cat de des se intampla acest episod si cu ce frecventa. Bebelusii au un scaun de fiecare data cand sunt hraniti, desi acest truism nu se aplica de fiecare data. Bebelusii hraniti cu lapte formula au un scaun pe zi sau chiar mai rar, in anumite cazuri. Acest obicei induce in eroare si sperie parintii, deoarece ii duce cu gandul la constipatie.
Fiecare bebelus este unic, la fel si sistemul sau digestiv, asadar medicul pediatru iti va sfarama aceste griji. Atata vreme cat textura este pastoasa, atunci cand face caca, bebelusul nu va fi dioagnosticat ca fiind constipat.