Atunci cand cel mic ne este dat spre ingrijire din momentul plecarii din maternitate, ne este teama de o multitudine de aspecte legate de sanatatea acestuia. Lucruri precum modul de realizare in conditii optime a baitei de peste zi, modul de curatare si de desfundare a nasucului celui mic, dar si felul de curatare a urechilor bebelusului, preocupa tinerii parinti inca din primele minute ale aducerii acestuia acasa pentru asigurarea unei igiene corespunzatoare si a unui grad de confort cat mai ridicat celui mic.
Dar, de ce sa nu specificam, nu toti parintii stiu care sunt tehnicile folosite pentru a avea un bebelus curat si sanatos, care sunt procedeele uzuale recomandate de medici in asigurarea igienei, recurgand de cele mai multe ori la metode “babesti”, total neindicate pentru siguranta nou-nascutului.
Atunci cand ne referim la curatarea urechilor celui mic avem in vedere doua aspecte:
- urechea este formata din doua incaperi, urechea interna si cea externa;
- ceara din interiorul urechii are rol protector si nu trebuie eliminata.
Din necunoastere, parintii apeleaza la folosirea betisoarelor de urechi destinate adultilor pentru curatarea acesteia in partea interioara, lucru ce ar putea produce grave infectii sau o vatamare a timpanului celui mic, acest lucru putand duce pana la surditatea celui mic.
Putem fi insa contrazisi de catre parinti, intrucat in comert exista deja betisoare speciale pentru curatarea urechilor bebelusilor, a caror destinatie este tocmai eliminarea cearei sau a dopurilor din urechea interna. Cu toate acestea, nu este indicata folosirea lor din aceleasi cauze ce tin de ranirea urechii interne a bebelusului.
Asa cum am mai spus, ceara are rolul de a proteja urechea interna, timpanul, si de a preveni eventuale infectii ce pot aparea. Chiar daca formarea dopurilor de ceara reprezinta o problema enigmatica pentru tinerii parinti, acestia nestiind daca trebuie eliminate sau nu, specialistii ORL recomanda o ingrijire a urechii externe a bebelusului. Prin folosirea unui prosop umed, ureche externa va putea fi curatata atat in interior, cat si in afara acesteia, acest lucru fiind singurul mod de asigurare a unei igiene corespunzatoare a celui mic in aceasta regiune a corpului.
In momentul imbaierii celui mic grija parintilor trebuie sa aiba in vedere si faptul ca urechea trebuie ferita de intrarea apei pe canal, lucru ce ar provoca aparitia unor infectii grave acesteia.
Asadar, daca ceara este abundenta sau dopurile de ceara sunt suparatoare pentru cel mic nu incercati sa le eliminati prin introducerea unor betisoare in urechea acestuia sau a degetului. Simpla consultare a medicului specialist ORL va fi benefica pentru sanatatea copilului.