Primele baite ale nou-nascutului ti se pot parea foarte dificile, mai ales daca plange foarte tare (asa cum a fost cazul baietelului meu). Dar pana la urma totul intra in rutina si te vei obisnui cu toanele si plansetele lui.
[imagebrowser id=888]Pentru ca pielea nou-nascutului sa ramana sanatoasa, foarte importanta este igiena zilnica. Orice ingrijire corecta a pielii incepe cu curatirea ei.
- Pentru baita zilnica, ideal este sa ai o cadita speciala pentru copii.
- Cel mai potrivit moment pentru baie este inainte de masa de seara. Niciodata nu trebuie sa-i faci baie imediat dupa ce a mancat, risti ca cel mic sa regurgiteze sau sa vomite in timpul imbaierii.
- Pana te obisnuiesti cu ritualul imbaierii, folosirea unui temomentru de baie iti poate da un plus de confort. Daca bebelusul plange la baie, cel putin elimini motivul ca apa ar fi prea calda sau prea rece. Temperatura apei trebuie sa fie de 37°C.
- Asigura-te ca temperatura din incapere este de circa 25°C si ca ferestrele sunt bine inchise, pentru ca sugarul sa nu raceasca.
- O baie nu va trebui sa dureze mai mult de 3 pana la 5 minute.
Incepe baita prin a curata pleoapele copilului, utilizand un tampon umed din bumbac. Spala-i fata, pavilioanele urechilor si capul. Spala apoi bratele copilului, picioarele si corpul. Sapunul folosit trebuie sa fie unul special pentru pielea sensibila a bebelusilor. Clateste-l bine dupa aceea, sapunul ramas pe piele poate produce iritatii. Dupa baie, ii poti curata si narile cu niste betisoare de urechi.
Dupa baie inveleste copilul intr-un prosop mare si sterge-l cu grija, prin tamponare. Un masaj usor cu o solutie speciala pentru copii, va proteja pielea de iritatii si impotriva uscaciunii. Unghiile copilului vor trebui taiate aproximativ o data pe saptamana.