In cazul in care nu stiai asta deja, bebelusii inteleg tot ceea ce spui inainte ca ei sa poata vorbi. Cei mai multi bebelusi folosesc un cuvant sau doua la inceput, chiar si cand inteleg cel putin 25. Te gandesti cum il poti incuraja pe cel mic sa vorbeasca?
Ei bine, afla ca poti, exista cateva sfaturi pe care le vei citi mai jos si daca le pui in aplicare, vei afla ca il vei ajuta pe cel mic sa vorbeasca mai repede.
Priveste – Bebelusul tau poate ridica ambele brate atunci cand vrea sa fie imbratisat, iti poate inmana o jucarie atunci cand doreste sa se joace cu tine sau poate impinge farfuria cu mancare pentru a-ti da de inteles ca i-a ajuns. Zambeste si stabileste contact vizual cu cel mic, incurajeaza-i inca de devreme aceste incercari non-verbale ale inceputului dezvoltarii unui limbaj.
Asculta – Este bine sa dai atentie mormaielilor si bombanelilor celui mic si sa-i raspunzi pe aceeasi limba, atat cat este posibil. Bebelusii tind sa imite sunetele pe care le aud la parintii lor si sa acutizeze tonul penturu a iesi in evidenta mai usor. Sa ai rabdare si sa-i oferi micutului sansa de a-ti vorbi cat mai mult.
Incurajeaza – Zambeste si aplauda char si cea mai timida incercare a micutului tau de a vorbi. Bebelusii invata puterea cuvantului prin „conversatia” pe care o au cu adultii din jurul lor.
Imita – Bebeblusii adora sa auda vocea parintilor. Iar cand acestia vorbesc cu ei, ii ajuta sa-si dezvolte limbajul. Cu cat ii incurajezi mai mult, folosind mai des cuvintele pe care ei le cunosc, cu atat vor vorbi mai devreme.
Improvizeaza – Daca isi indreapta aratatorul spre masa si face galagie, nu inseamna ca trebuie sa-i mai dai de mancare. In schimb, arata tu catre mancare si spune-i „Mai vrei spanac? Are un gust foarte bun, nu-i asa?”
Povesteste – Vorbeste-i celui mic despre ceea ce faci, in timp ce faci curat, speli, sau chiar cand ii schimbi scutecul. „Hai sa punem aceste sosetele colorate acum, da?” sau „Iti pregatesc mancarea”. Astfel incat copilul ramane conectat la experiente legate de obiectele cu care intra in contact zi de zi.
Rezista pe baricade – Chiar si atunci cand inca nu intelegi ceea ce spune bebelusul tau, tu incearca! Fa eforturi! Repeta-i ceea ce crezi tu ca spune si intreaba-l daca ai dreptate. Ofera-i atentia ta si iubirea iar bebelusul tau te va rasplati pentru incercarea ta de-a vorbi.
Lasa-l sa dea tonul – In timp ce se joaca, urmareste-l pe cel mic si demonstreaza-i ca poti comunica si te implici in jocul sau, vorbind si urmarindu-l. Incurajeaza-l sa se joace si sa-si dezvolte abilitatile de comunicare.
Citeste cu voce tare – Adevaratii oratori au fost candva copii carora li s-a citit foarte mult, care au avut parte de experiente pline de amuzament, relaxare si distractie.
Intarziere in vorbire
Daca te ingrijoreaza ca cel mic are o intarziere in limbaj, vorbeste cu medicul pediatru. Un astfel de lucru se poate intampla dintr-o mie de motive, dar cu cat este mai devreme diagnosticata o problema, cu atat este bine sa incerci sa o corectezi si sa-l ajuti pe cel mic sa-si atinga potentialul inainte de inceperea scolii. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta daca cel mic are intarziere in limbaj:
- Fa-i un screening auditiv – 3 bebelusi din 1000 au probleme de auz, ceea ce poate sta la baza intarzierii limbajului. Acest screening este recomandat a se face imediat dupa ce bebelusul s-a nascut, dar i-l poti repeta la fiecare trei luni, daca exista niste problemele pe care le poate semnala specialistul;
- Consulta un logoped – Un specialist in domeniu poate diagnostica si trata o problema de limbaj. Tratamentul include o varietate de jocuri prin care ii poti imbunatati limbajul.
- Teste de dezvoltare – Fiecare parinte are optiunea sa-si testeze copilul pentru a afla daca acesta are probleme de dezvoltare, precum autismul sau ADHD. Intreaba-l pe medicul pediatru mai multe despre acest aspect si ia decizia in cauza.