Seria de intalniri special concepute pentru mame si viitoare mame a continuat ieri, 5 august, cu cel de-al doilea seminar de nutritie si stil de viata din cadrul programului Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro), la care au participat aproximativ 150 de femei insarcinate.
Si pentru ca ne aflam in saptamana mondiala a alaptarii, Seminarul de promovare a alaptarii in primele 1000 de zile le-a oferit viitoarelor mamici informatii educationale despre beneficiile alaptarii exclusive in aceasta perioada, pentru mama si copil, precum si secretele unei nutritii corect adaptate nevoilor mamicii care alapteaza. Alaturi de viitoarele mame au fost prezenti si specialisti din domeniu, care au putut sa le raspunda la intrebarile legate de aceasta perioada importanta din viata viitorului adult.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la sfatul medicului. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, iar beneficiile acestuia se vor simti pe tot parcursul vietii lui. Programul Primele 1000 de zile a fost special conceput pentru ca mamele sa aiba acces la aceste informatii si sa constientizeze din timp importanta alimentatiei in primele 1000 de zile.
Dr. Sandra Alexiu este Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei si medic primar de medicina familiei. Un sustinator declarat al programului Primele 1000 de zile, le-a povestit viitoarelor mame despre ce inseamna primele 1000 de zile si impactul lor asupra sanatatii viitorului adult, precum si beneficiile laptelui matern pentru copil: reducerea incidentei diareei, a infectiilor respiratorii, a bolilor alergice sau, pe termen lung, reducerea riscului de obezitate, hipertensiune arteriala sau hipercolesterolemie la varsta de adult. Dar alaptarea este asociata si cu reducerea riscului de cancer mamar sau ovarian sau a riscului de osteoporoza al mamei.
De asemenea, Consultantul de lactatie si Asistent SAMAS, Mihaela Timofte le-a povestit viitoarelor mamici beneficiile alaptarii pentru mama si sugar si le-a recomandat cele mai bune pozitii de alaptare dar si regulile unei alimentatii corecte pe perioada alaptarii in primele 1000 de zile.
Tily Niculae, fericita mamica a unei fetite de 4 ani, ne-a povestit despre experienta ei in primele 1000 de zile. De la ea am invatat ca un copil nu vine cu un ghid de crestere, si ca este bine sa cerem ajutorul celor din jurul nostru atunci cand este cazul. Iar, cel mai important, ai grija de tine ca sa ai grija de bebe!
In perioada alaptarii se stabileste o legatura emotionala importanta intre mama si copil, iar starea pe care o are mama poate sa influenteze cu usurinta starea copilului. Diana Stanculeanu, Psihoterapeut si Coordonator programe „Salvati Copiii” le-a povestit mamelor cat de importanta este aceasta legatura emotionala si ce trebuie sa faca fiecare mama pentru ca starea de spirit a mamei sa nu o influenteze pe cea a copilului.
Discursul Anei Maita, moderator si Vicepresedinte Asociatia SAMAS, promoter al drepturilor mamelor din Romania, a prezentat femeilor insarcinate programul special creat pentru a raspunde nevoilor mamicilor si copiilor din primele 1000 de zile – SAMAS. Asociatia SAMAS este mereu alaturi de mame si le sustine in aceasta calatorie prin oferirea de servicii specializate pentru mame si viitoarele mame.
„Vrem sa fim alaturi de viitoarele mamici care au nevoie de aceaste informatii si sa le oferim un sprijin pentru a ne asigura ca le putem ajuta in a lua cele mai bune decizii atunci cand vine vorba despre nutritia din primele 1000 de zile. Stim cat de importante sunt primele 1000 de zile si vrem ca acest lucru sa fie cunoscut de toate mamicile in devenire”, sustine Ana Maita.
Toate informatiile furnizate la intalnire din data de 5 august pot fi urmarite si pe site-ul primele1000zile.ro, unde se regaseste link-ul cu intalnirea inregistrata. Astfel, toate mamicile si viitoarele mame pot avea acces la aceste sfaturi venite din partea specialistilor.
Programul Primele 1000 de zile isi va incheia seria de seminarii destinate viitoarelor mame cu o intalnire ce va avea ca tema nutritia si diversificarea alimentelor in dieta copilului de la 6 la 24 luni. Informatii si sfaturi despre aceasta perioada pot fi regasite si pe site-ul programului primele1000zile.ro.
Ceea ce faci si mananci in primele 1000 de zile reprezinta cheia sanatatii pentru intreaga viata. Primele 1000 de zile se refera la perioada cuprinsa intre prima zi de sarcina si a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile ofera o oportunitate unica de consolidare a sanatatii pe tot parcursul vietii. Fundatia NUTRICIA Early Life Nutrition sustine un parcurs sanatos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educationale si servicii de informare continua a parintilor, alaturi de partenerii: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pediatrie si Asociatia SAMAS.