Amniocenteza reprezinta una dintre procedeele medicale cele mai precise, avand rolul de diagnosticare a infectiilor fetale, fiind realizata in timpul sarcinii.
Ori de cate ori medicii suspecteaza prezenta unei anumite infectii in timpul sarcinii, ce ar putea fi transmisa prin mediul placentar de la mama la fat se recomanda efectuarea amniocentezei. Dincolo de toate, amniocenteza reprezinta o procedura medicala de siguranta, in asa fel incat mama sa aiba certitudinea ca bebelusul se poate naste sanatos, fara malformatii fetale.
Potrivit medicilor, amniocenteza se poate efectua doar spre sfarsitul trimestrului doi de sarcina. Cu alte cuvinte, aceasta procedura medicala este conditionata de un anumit stadiu de dezvoltare al sarcinii.
Asadar, atunci cand mama prezinta semnele unei infectii ori atunci cand aceasta a fost diagnosticata cu o anumita afectiune de origine infectioasa se va recomanda efectuarea amniocentezei, precum si evaluarea clinica a gravidei. Infectia cu rubeola, citomegalovirus, toxoplasmoza pot fi transmise destul de usor de la mama la bebelus prin intermediul placentei, marind astfel riscul de imbolnavire al acestuia. In cazul in care infectia este transmisa de la mama la fat in timpul sarcinii, riscurile sunt destul de mari, bebelusul putandu-se naste cu anumite malformatii fetale greu de remediat.
Amniocenteza se efectueaza la sfarsitul trimestrului doi de sarcina, in functie de recomandarile medicului. Aceasta presupune recoltarea de lichid amniotic din uterul mamei in vederea realizarii unor analize de specialitate. In sine, este o procedura destul de rapida si foarte putin dureroasa. Prin abdomenul mamei, medicul specialist va introduce un ac destul de subtire si lung cu ajutorul caruia sa poata extraga o anumita cantitate de lichid amniotic. Dupa recoltare, gravida va fi tinuta sub supraveghere medicala, vreme de cateva ore in asa fel incat medicii sa se asigure ca atat mama, cat si bebelusul se afla in afara oricarui pericol.
Chiar daca este necesara, multe femei insarcinate se tem de procedura de extragere a lichidului amniotic, considerand-o dureroasa, dar si de pretul ridicat al acesteia, fiind una dintre analizele scumpe ce pot fi efectuate in perioada de sarcina. Preturile amniocentezei variaza intre 2000 si 3000 de lei.