Chiar daca atunci cand vrei sa aduci pe lume un bebelus te gandesti doar la investigatiile de baza este indicat sa incerci sa iei totul mai in serios si sa efectuezi analizele alternative care iti pot evalua starea bebelusului din burtica.
Asa cum spuneam, starea bebelusului poate fi vazuta destul de explicit daca iti vei efectua amniocenteza. In acest fel vei observa daca bebelusul a fost sau nu infectat cu vreun virus, daca prezinta malformatii congenitale, dar si starea sa de sanatate.
Atunci cand te decizi sa o efectuezi trebuie sa iei in calcul ca aceasta presupune prelevarea de probe biologice din lichidul amniotic in care traieste bebelusul. In acest fel se pot depista eventuale anomalii cromozomiale de tipul Sindromului Down, trisomia 13 sau 18, dar si malformatii genetice grave, de genul fibrozei chistice, boala Tay-Sachs, maladia celulelor secera sau spina bifida.
Cu toate ca este indicata, multe mamici se tem sa o realizeze intrucat o considera o procedura dureroasa. Chiar si asa, amniocenteza ii ofera medicului informatii exacte despre starea bebelusului din burtica, avand o precizie de 100%. Cu ajutorul acesteia se poate afla intr-o proportie de peste 90% daca bebelusul va suferi sau nu de vreo boala genetica sau daca este infectat cu vreun anumit virus periculos dezvoltarii sale.
De asemenea, amniocenteza va trebui realizata in perioada 15-24 saptamani de sarcina, destul de avansata in evolutia sarcinii, ar spune unii…Cu toate acestea, in cazul in care se demonstreaza ca fatul este suferind, sarcina va putea fi oprita din evolutie la cerere de catre medici intrucat sanatatea psihica a mamei ar putea fi vatamata in cazul nasterii unui bebelus cu probleme medicale grave.
In ultima perioada, tot mai multe mamici aleg sa suplimenteze investigatiile medicale cu o astfel de analiza pentru a fi sigure de sanatatea copilului din burtica.