Fiecare parinte trebuie sa isi cunoasca copilul pentru a face fata nevoilor scolare si pentru a-i ghida comportamentul in mediul scolar.
Cine altcineva trebuie sa isi cunoasca copiii, daca nu parintii? Teoriile psihologice incearca sa le arate parintilor anumite modele de comportament pentru copilul incadrat in mediul scolar.
Importanta cunoasterii propriului copil este mare intrucat doar asa parintii pot cunoaste cum anume sa interactioneze cu el si ce anume sa ii pretinda atunci cand merge la scoala.
Iata cateva modele:
- copilul este o persoana care doreste sa iasa in evidenta, sa i se recunoasca meritele si sa fie promovata. Ambitiile sunt foarte mari in cazul lui si tocmai de aceea, in mediu scolar acest copil va performa.
- copilul este o persoana receptiva la schimbari, dar, in acelasi timp, are nevoie de intelegere si afectiune. Acest tip de copil este putin timid, lucru care ii poate perturba activitatea scolara.
- copilul este o persoana care doreste sa detina controlul – se poate evidentia ca sef al clasei, insa va excela in mai multe domenii. Nu este delasator si ofera studiului mai mult spatiu pentru a se intrece pe sine in fata tuturor celorlalti.
- bun analist – priveste intotdeauna experienta celor din jurul sau, pastrand pentru sine ceea ce il avantajeaza, dar si lucrurile bune.
Parintii au rolul de a le modela comportamentul copiilor, atat acasa, cat si in mediul scolar. In cazul in care parintii nu isi dau interesul sa isi cunoasca copiii este posibil ca interactiunea dintre cei doi sa aiba de suferit, iar rezultatele scolare sa nu fie pe masura asteptarilor.