Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din America, iar rata de supraviețuire este de obicei de 5 ani. Datele statistice arată o creștere a numărului de diagnostice precoce a bolilor oncologice, în special a cancerului de sân. Aproximativ 30% din cancerele nou diagnosticate la femei în SUA, sunt tumori la sân. Prin urmare, această patologie a sânilor este o problemă gravă de sănătate, ce apare la un număr mare de femei. Cancerul de sân este a doua cauză de deces la femeile din SUA, arată statisticile de pe National Breast Cancer Foundation (NBCF).
Importanța ecografiei și mamografiei
Detectarea precoce a cancerului de sân poate ajuta la salvarea vieții unei femei. În timpul unui screening pentru cancerul de sân, medicul de specialitate poate depista semne de cancer: modificări de țesut, noduli, etc.
Principalele motive pentru a face un control la sâni sunt:
- Tulburări endocrine și hormonale
- Leziuni ale sânilor și secreții la mameloane
- Nodul dureros la glanda mamară
- Predispoziție ereditară la cancer de sân
- Întrerupere de sarcină.
O femeie cu astfel de probleme ar fi bine să meargă la clinica Sphera din București unde se fac ecografii, mamografii, consultații dermatologice și de altă natură. La această clinică se fac și consultații de senologie, consultație chirurgicală generală, puncție biopsie, excizie tumorală părți noi.
Prin ecografia sânilor se obțin imagini ale țesutului mamar. Acest instrument de screening mamar se utilizează și în timpul unei biopsii a sânilor, când se ia o probă de țesut din sân, pentru a fi testată pentru cancer. Ea este recomandată și femeilor însărcinate, deoarece nu utilizează radiații și este o metodă inofensivă. Cu ajutorul ei se examinează țesuturile, organele, fluxul sanguin și se pot obține multe informații despre acestea.
În cazul mamografiei sânilor se poate depista cancerul de sân în faza sa inițială, chiar înainte ca tumoarea să fie palpabilă. Mamografia este recomandată femeilor cu risc de cancer de sân, dar și persoanelor cu vârsta peste 30 de ani care vor să facă un control de rutină la sân. Pentru o femeie cu predispoziție ereditară (a cărei mamă a suferit de cancer de sân), apare un risc de 50% de a dezvolta această boală gravă.
Mamografia este o procedură optimă pentru diagnosticarea densității tisulare mamare la femeile care au vârsta peste 40 de ani, dar și pentru prevenirea cancerului de sân într-un stadiu incipient.
Unele femei pot suferi de mastopatie – care este o boală benignă a glandelor mamare și care poate duce și la cancer de sân. În ultimii ani, s-a observat că acest tip de cancer apare la femeile cu vârsta peste 45 de ani, iar factorii de risc sunt numeroși: stresul, expunerea la radiații, scăderea numărului de sarcini, scăderea imunității, perturbarea ritmurilor biologice funcționale.
Femeile care trec prin situații stresante intense, în mod frecvent, pot suferi de tulburări hormonale și cancer de sân. Un lucru esențial în prevenirea cancerului este evitarea stresului și restabilirea echilibrului hormonal. În caz de cancer de sân, tratamentul este îndepărtarea glandei mamare.
Având în vedere aceste aspecte, trebuie de subliniat faptul că detectarea precoce a cancerului de sân prin ecografie și mamografie este foarte importantă. Femeile ar trebui să solicite la medicii specialiști de la clinici măcar un control la sân, prin metoda palpării, iar apoi dacă este necesar să facă și alte teste de screening sau examinări suplimentare.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani ar trebui să facă o mamografie la fiecare 2 ani. După 50 de ani, femeile ar fi bine să facă această procedură de screening anual. Medicii subliniază și faptul că ecografia și mamografia trebuie realizate în prima jumătate a ciclului menstrual.
Examenul ecografic preventiv se face până la vârsta de 35-40 de ani, dar este indicat și după vârsta de 40 de ani. În ceea ce privește mamografia, aceasta este esențială pentru femei, deoarece oferă rezultate mai clare decât ecografia, poate depista mai eficient cancerul de sân.