[imagebrowser id=557]Testul Guthrie face parte dintre primele analize ce se realizeaza nou-nascutului in momentul nasterii pentru depistarea fenilcetonuriei.
Ori de cate ori gravidele consuma pe parcursul sarcinii sucuri light sau fara zahar exista un risc destul de mare ca nou-nascutul sa se nasca cu un exces de fenilalanina. Aceasta este continuta de catre indulcitorii care inlocuiesc zaharul, dar si in laptele praf.
In cazul in care nou nascutul are in organism aceasta substanta se poate ajunge la boala numita fenilcetonurie, afectiune care nu poate fi tratata, insa poate fi tinuta sub control printr-un regim alimentar care sa nu contina aceasta substanta.
Incepand cu anul 2002, testul Guthrie a devenit obligatoriu si la noi in tara, fiind efectuat inca din primele clipe de la nastere, in maternitate. Acesta presupune recoltarea unei probe la sange.
Cu toate ca recoltarea de sange de la un nou-nascut este un episod destul de dificil, in general medicii folosesc sangele din calcaiul nou-nascutului, printr-o mica intepatura, destul de putin dureroasa.
In cazul in care testul Guthrie determina o concentratie prea mare de fenilalanina in organismul nou-nascutului, acestuia i se vor face o alta serie importanta de analize, mai in amanunt pentru a nu exista probleme si pentru ca aceasta afectiune sa poata fi tratata.
In acelasi timp, testul Guthrie mai poate depista si alte afectiuni la fel de severe: drepanocitoza, mucoviscidoza (fibroza chistica), hipertiroidia congenitala si hiperplazia congenitala a glandelor renale.
Foto: http://sanatate.bzi.ro / http://www.pregnantindubai.com