[imagebrowser id=1629]Pana in jurul lunii a 3-a de viata puiul tau are doar o singura rutina – doarme in patut, mananca si iar doarme, ceea ce e perfect normal. Dar deja din luna a 4-a puiutul tau devine mai activ si se uita la tine intr-un mod curios, iar daca faci o grimasa mai ciudata, el zambeste. E foarte important ca sa te joci cu el inca din primele luni de viata, chiar daca jocul consta doar in mici gesturi pentru ca el asimileaza toate informatiile pe care le primeste si este extrem de receptiv.
Toate tipurile de jocuri
In primele luni de viata ale puiului tau poti introduce jocul pasiv, precum ascultatea de melodii sau vizualizarea de imagini. Poti sa ii arati micutului o carte cu imagini sau sunete care sa ii atraga atentia prin culorile vii si astfel il vei ajuta mai tarziu sa recunosca mai usor anumite forme si culori. Vei ramane surprinsa la cantitatea de informatie pe care poate sa o asimileze puiul tau si cat de bine retine anumite lucruri. Unui sugar de 3-4 luni ii va face placere sa se joace cu obiecte mai mari si cele care nu necesita o manevrare dificila in utilizarea lor, deci chiar si un cubulet de cauciuc frumos colorat poate sa fie pe placul lui.
Jocul stimulant poate sa te ajute sa il cunosti mai bine pe puiul tau, pentru ca asa observi ceea ce ii place sau ce nu ii place. In acest sens, unor copii le place sa fie leganati, balansati sau leganati, in timp ce altii iubesc jocurile in care sunt implicate cat mai multe obiecte sau jucarii. In ziua de azi exista o multime de jocuri pentru puiul tau de la jucarii cu piese de tipul lego sau puzzle, mingi colorate cu lumini sau sunete, deci ai de unde alege.
Puiul tau devine tot mai curios pe zi ce trece, asa ca nu te sfii sa ii oferi un creion si o hartie, chiar daca par banale si nu crezi ca le va da importanta, el este fascinat de faptul ca te-a vazut folosidu-le si vrea sa te imite.
Importanta jocului
· jocul ii ajuta pe copii sa experimenteze diferite stari emotionale (de exemplu daca va prefaceti sa fiti personaje imaginare, ei isi intra in rol si experimenteaza diferite stari si pot sa isi exprime anumite emotii)
· jocul dezvolta abilitatile sociale ale copilului (puiul tau invata cum sa aibe rabdare asteptandu-si randul, sa colaboreze, sa urmeze anumite reguli)
· jocul ajuta sa isi imbunatateasca puterea de atentie si de concentrare (acestea se invata, iar prin joc, care este un lucru atat de placut pentru ei, isi dezvolta aceste abilitati in timp si intr-un mod mult mai placut)
· jocul ii ajuta sa isi dezvolte o gandire logica
· jocul ajuta la dezvoltarea limbajului (prin joc acesta intra in contact cu limbajul pe care el nu il cunoaste inca, iar treptat incepe sa te imite si sa vocalizeze acele cuvinte)
· jocul ii dezvolta personalitatea
Tu cum te joci cu puiul tau?