Chiar daca nu ne vine sa credem, orele de joaca reprezinta principalul mod prin care un copil isi poate dezvolta imaginatia, creativitatea si poate stabili anumite conexiuni cerebrale.
Potrivit psihologilor, cu ajutorul orelor de joaca copilul reuseste sa isi dezvolte inteligenta. Acestia sunt de parere ca pana la varsta de sapte anisori, copilul reuseste sa faca anumite conexiuni cerebrale destul de importante, insa urmand cateva etape legate de varsta fiecaruia.
Cu toate acestea, pana la varsta de doi anisori copilul reuseste sa se deplaseze singur si poate intelege semnificatia anumitor obiecte ce il inconjoara. Dupa varsta de doi anisori si pana atunci cand incepe scoala, acesta va fi preocupat destul de mult de o gandire ce tine de fictiune, pe care uneori incerca sa o integreze in mediul actual al activitatilor sale.
Prin intermediul orelor de joaca, copilul va reusi sa faca anumite conexiuni cu mediul exterior, va cunoaste cum anume sa se foloseasca de anumite obiecte, va putea invata sa comunice si, intr-un cuvant va reusi sa isi dezvolte inteligenta. De cele mai multe ori in timpul orelor de joaca copilul incearca sa ii imite pe cei din jurul sau – de aici si apare jocul „de-a mama si de-a tatal”sau jocul „de-a doctorul si pacientul”. Cu cat se mareste, acestuia ii va placea jocul in grup, dobandind astfel abilitatea de a se integra intr-un grup de prieteni.
Chiar si asa, multi parinti se simt de-a dreptul incapabili sa se joace cu nou-nascutul. Nu cunosc cum anume trebuie sa se exprime si nici nu isi pot da seama ce anume ii incanta. Asa ca, intre proaspetii parinti si nou-nascut intervine rutina zilnica si uneori tacerea. Insa, chiar daca copilul de pana la un anisor nu se poate exprima liber asemenea copiilor mai mari, va trebui sa cunoasteti ca orele de joaca sunt la fel de importante pentru el ca pentru oricine altcineva. Va reusi sa faca asocieri, sa isi foloseasca anumite organe de simt, va distinge culorile si sunetele care ii sunt prin preajma si pe care le poate zari.