Relatia mamei cu nou-nascutul nu incepe in momentul in care copilul vine pe lume. Bazele ei, precum si ale sanatatii fizice si psihice ale nou-nascutului au fost puse in timpul sarcinii. Iar dupa nastere aceasta relatie va deveni si mai stransa.
Odata cu prima imbratisare ii urezi micutului „bine ai venit pe lume”, construind din primele clipe legatura afectiva de care aveti nevoie amandoi pentru o relatie profunda de viata. Este normal, ca tanara mama, sa fii speriata si sa ai dubii referitoare la cat de bine te vei descurca in noul tau rol. Cu timpul insa, pe masura ce vei ajunge sa recunosti semnalele transmise de copil, te vei linisti. Acest lucru se realizeaza mai ales prin contactul strans inca din primele clipe de viata ale micutului. In aceasta clipa deosebita, atinge, mangaie si tine-ti in brate creatia. Uita-te in ochii sai si vorbeste cu el, pentru ca nou-nascutul sa recunoasca sunetul linistitor al vocii tale si pentru a primi primul mesaj optimist despre viata.
Daca ai norocul sa nasti intr-o maternitate babyfriendly, adica sa-ti dea voie sa tii nou-nascutul cu tine in salon, atunci trebuie sa-ti aduni toate puterile si sa-ti intri in rolul de mama – sa ai grija tu insati de bebelus. Cel mai important lucru pentru bebelus, imediat dupa nastere este sa stea la pieptul mamei sale. Ingrijirea materna este cel mai bun lucru pentru nou-nascut si numai cand exista o problema medicala poate fi nevoie intr-adevar de o altfel de ingrijire.