Dupa momentul nasterii, majoritatea copiilor vor fi vaccinati. Importanta vaccinurilor este destul de mare mai ales in cazul copiilor mici intrucat anticorpii acestora nu vor putea lupta singuri impotriva virusilor sau infectiilor.
Prin vaccinarea copilului vor fi produsi anticorpii necesari protectiei acestuia, ferindu-l in acest mod de imbolnavire. Cu toate ca multi parinti sunt destul de speriati in fata injectarii vaccinului, temandu-se pentru durerea pricinuita copilului, importanta acestuia este vadit mai mare. De aceea, imediat dupa vaccinare medicul le va recomanda mamicilor ce anume trebuie sa faca pentru a putea tine sub control reactiile adverse.
Vaccinurile au la baza anumite bacterii sau virusi care pot determina bolile pe care doresc sa le combata. In momentul in care acesti virusi sunt introdusi prin injectare in corpul copiilor, sistemul imunitar al acestora actioneaza pentru a produce anticorpii necesari luptei impotriva unor astfel de afectiuni. Asadar, in cazul unei boli de acest gen, organismul va putea face fata cu bine unui astfel de moment tocmai datorita anticorpilor.
Cu toate acestea, vaccinarea nu trece neobservata mai ales in cazul copiilor. Pot face febra, sunt agitati, li se inroseste zona unde li s-a injectat vaccinul, are diaree. Preventiv medicii recomanda administrarea unei doze de paracetamol din patru in patru ore in ziua vaccinarii, precum si aplicarea unor comprese reci in zona respectiva. O alta recomandare a medicilor este evitarea imbaierii in ziua respectiva pentru ca doza de vaccin sa se poata imprastia prin corp.