Vaccinarea copilului este foarte importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa a acestuia. Mediul poluant in care ne aflam genereaza o serie larga de bacterii si infectii periculoase pentru sanatatea fiecaruia. Tocmai de aceea, medicii sunt de parere ca prin vaccinare copilul va putea fi protejat in fata acestor atacuri exterioare, imunizand copilul in fata factorilor de risc.
Cu toate acestea, nu toate mamicile reusesc sa treaca fara temere peste perioada de vaccinare. Efectele adverse pe care le-ar putea genera determina o stare de neliniste pentru parinti. Chiar si asa, medicii sunt de parere ca reactiile adverse ale vaccinurilor sunt mult mai putine comparativ cu afectiunile pe care le-ar putea produce o anumita bacterie sau infectie odata instalata in organism.
Vaccinul are rolul de a intari imunitatea organismului copilului, prevenind astfel anumite afectiuni periculoase pentru sanatatea celui mic.
In prezent, lista de vaccinuri obligatorii face referire la combaterea unor afectiuni care anual cresc destul de mult rata mortalitatii infantile. Cele sapte vaccinuri obligatorii combat efectele pe care le-ar putea produce tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanos, tusea convulsiva, poliomielita, rujeola, oreion si rubeola.
Infectiile pneumococice, meningita, gripa, rotavirusul sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi combatute cu ajutorul unor vaccinuri optionale, ce nu se regasesc printre recomandarile obligatorii ale Ministerului Sanatatii.
Daca imediat dupa nastere, copilul este protejat printr-o serie numeroasa de vaccinuri, dupa varsta de un anisor acesta mai primeste doar trei vaccinuri obligatorii.
In primele clipe de viata, copilul este injectat cu vaccinuri impotriva tuberculozei si hepatitei B.
Vaccinurile ROR, DTP si DT sunt recomandate a fi efectuate dupa varsta de doi anisori.
Pentru a preveni eventualele efecte adverse, orice copil va fi consultat de catre medicul specialist mai inainte de a fi vaccinat. De asemenea, parintii au obligatia de a discuta cu medicul despre eventualele boli cu care s-a confruntat copilul in ultimele saptamani de dinaintea vaccinarii.