Se spune ca iti ia 9 luni sa devii mama si alte 9 sa redevii femeie. Dar toate mamicile si-ar dori sa revina cat mai repede la forma dinainte de sarcina. Cori Gramescu (coach lifestyle si nutritie, Lady Fit) iti spune ce sa faci si unde gresesti cand vrei sa revii in forma dupa nastere.
Nu te grabi!
In primele luni dupa nastere, recomandarea mea este sa nu ne grabim. Ar trebui, in cazul ideal, sa avem o sedinta de consiliere pentru alimentatie in care sa ni se stabileasca cateva reguli alimentare, care sa ne ajute nu doar sa ne alimentam corect pe noi, ci sa ii si asiguram copilului hranit la san nutrientii necesari. Acest lucru simplu se stabileste impreuna cu un nutritionist si, contrar opiniei generale, nu este ceva intuitiv si care sa functioneze de la sine. De cele mai multe ori vad proaspetele mame ca isi mascheaza starea de oboseala cronica apeland la un consum excesiv de dulciuri si fainoase, motiv pentru care nici nu slabesc de la sine in primele luni de maternitate. Fara a da vreo regula cantitativa, cata vreme in primele luni dupa nastere consumam fructe, legume, proteine de buna calitate (atat vegetale, cat si de origine animala), cereale integrale neprocesate si preponderent fara gluten (orez, quinoa, amaranth, hrisca, mei, porumb) si consumam o cantitate moderata de grasimi sanatoase (atat sub forma de uleiuri extravirgine, cat si nuci si seminte crude) in principiu nu avem de ce sa ne preocupam sa avem o dieta restrictiva, pentru ca slabirea se face natural, prin deficitul caloric intretinut de alaptare. Deci, cat mai putine dulciuri concentrate si fainoase procesate. Consumati in schimb la fiecare masa legume variate si o portie de cereale neprocesate, pentru a intretine senzatia de satietate si pentru a slabi. Mamele care nu alapteaza pot avea o dieta de slabire clasica, cu deficit caloric moderat, orientata insa spre reechilibrare hormonala.
Sportul – cand si cum
In ceea ce priveste antrenamentul, lucrurile se complica putin, pentru ca mamele care alapteaza trebuie sa evite efortul fizic intens, care poate modifica gustul laptelui sau, in cazurile extreme si nefericite, poate reduce ritmul secretiei lactate imediat dupa antrenament.
In stabilirea unui program de antrenament sunt cateva elemente esentiale: in primul rand, antrenamentul pentru o mama care a nascut prin cezariana are alta dinamica decat cel pentru o mama care a nascut natural. Apoi, este vorba despre programul mamei, are pe cineva care o ajuta in cresterea copilului sau se ocupa singura de acest aspect? Cate ore reuseste tanara mama sa doarma zilnic si ce timp este in mod obiectiv disponibil pentru sport? Facea sport inainte de sarcina sau era sedentara?
In functie de raspunsurile la aceste intrebari construiesc un program de exercitii care are, cel mai adesea, urmatoarele componente: o ora de Ultimate Pilates pentru reechilibrare posturala si refacere a musculaturii abdominale si pelvine si apoi, in functie de mama, pot include un antrenament moderat aerobic pentru incepatoare sau de nivel mediu, ori sesiuni de mers pe jos in aer liber in plimbarile copilasului, ori o rutina care alterneaza jogging-ul cu mersul. Programul evolueaza de la o luna la alta, pe masura ce rezistenta fizica a mamei se imbunatateste si isi regleaza si programul de somn.
Cat dureaza sa revii in forma?
Depinde mai ales de punctul de plecare, pentru ca o mama care a facut sport si avea o forma fizica buna inainte de sarcina va avea un avantaj metabolic. Apoi depinde de numarul de kilograme cu care am ramas la 2 luni de la nastere. Alimentatia mamei dupa nastere este intotdeauna factorul decisiv, pentru ca niciun program de exercitii nu poate compensa o alimentatie dezechilibrata.