Suflul numelor cu influente spaniole pare sa se fi epuizat la noi in tara in aceasta perioada.
Daca pana mai ieri nume ca Jose Armando, Fernando, Kasandra pareau sa sufoce cataloagele profesorilor, atunci cand aceste generatii ajungeau la scoala, acum, parintii se indreapta catre alegerea unor prenume vechi traditionale neamului romanesc.
O scurta analiza a certificatelor de nastere emise in ultima perioada pare sa arate ca s-a renuntat aproape in totalitate la astfel de prenume, acestea intalnindu-se acum cel mai adesea la populatia de etnie rroma. Nume cu rezonanta precum Alexandru, Mihai, Vlad, Andrei, la baieti si Alexandra, Maria, Elena la fetite sunt alese acum de catre majoritatea tinerilor parinti bucuresteni.
Combinatiile de nume par totusi sa persiste, astfel alipirea numelor Alexandru Mihai sau Andrei Alexandru sau Cristian Alexandru la baieti si Maria Camelia, Maria Alexandra, Elena Alexandra, la fetite par sa fie in continuare la mare moda. Alegerea unor nume sfinte in care parintii isi pot serba in fiecare an bebelusii reprezinta o alternativa destul de placuta auzului.
Cu toate acestea, exista si cazuri in care acestor nume traditionale li s-a dat un accent italienesc, influentele romane fiind destul de des intalnite in ultima vreme. Asadar, Sara Maria, Primavera Sabina, Leonardo Andrei sau Eduardo Alexandru pot fi inca des intalnite auzului.
Asadar, poporul roman se confrunta in ultima perioada cu o conduita destul de variata in alegerea numelor copiilor lor, spre deosebire de sirieni, ori egipteni care sunt inca destul de conservatori cu privire la alegerea numelui.
Si cum numele Alexandru sau Maria sunt cele mai purtate in anii 2009-2010, iata si o explicatie a acestora:
Alexandru – de la „Alexandros”, nume grecesc care inseamna „protector al barbatilor / al oamenilor”.
Maria – provine din limba ebraica: mare de amaraciune, Provine din limba egipteana: iubit
Articol realizat de Tatiana Tuţă