Când să începeţi diversificarea? Ce tipuri de fructe sau legume sunt mai potrivite şi ce trebuie făcut dacă copilul refuză primele linguriţe? Cu întrebări de genul acesta şi cu multe altele se confruntă mamele atunci când se decid să înceapă diversificarea. Din acest motiv, vă oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de începutul diversificării.
Când este momentul potrivit pentru diversificare?
Hrana de diversificare se referă la orice tip de hrană oferită copilului, pe lângă laptele matern sau formula de lapte, în primele 12 luni de viaţă. Pe măsură ce copilul creşte, laptele matern nu mai poate să-i ofere copilului toţi micronutrienţii şi macronutrienţii necesari (de ex. energie, proteine, fier şi zinc, vitaminele A şi D). Asociaţiile profesionale de pediatrie şi de nutriţie din Europa recomandă începere diversificării după vârsta de 4 – 6 luni. În timpul acestei perioade, bebeluşul devine tot mai curios cu privire la noile alimente. Totuşi, hrana de diversificare nu oferă doar experienţa gustului nou, fiind de asemenea vitală pentru aportul optim de nutrienţi necesari, în concordanţă cu etapa de vârstă şi dezvoltare a copilului. Dacă vă întrebaţi când ar trebui să începeţi diversificarea, luaţi decizia bazându-vă pe nevoile şi etapa de dezvoltare a copilului, şi, de asemenea, consultaţi medicul pediatru.
Cum îmi ajut copilul să se obişnuiască cu linguriţa?
Pentru bebeluşul dumneavoastră mâncatul cu linguriţa este o experienţă complet nouă. De aceea, trebuie să înveţe mai întâi cum să o facă. Astfel, trebuie să fiţi pregătiţi cu multă răbdare şi să începeţi cu paşi mici. Folosiţi o lingură de plastic, cu margini rotunjite, pe care să o folosiţi doar pentru copilul dumneavoastră. Nu folosiţi linguri de metal. Va fi prea greu şi, de obicei, bebeluşii nu preferă lingurile de metal. Dacă doriţi să gustaţi şi dumneavoastră mâncarea, ar trebui să folosiţi o altă lingură, din motive de igienă.
Cu care borcan ar trebui să încep?
Când începeţi diversificarea, vă recomandăm să începeţi cu câteva linguriţe de legume sau fructe, la masa de prânz, înainte de a-i da lapte copilului, şi să creşteţi treptat cantitatea în curs de 1 – 2 săptămâni. Alegerea perfectă o constituie borcanele care conţin un singur ingredient, cum ar fi de exemplu piureul de morcov, astfel putând să identificaţi eventualele reacţii neplăcute din partea copilului. Aceste „mono-produse” sunt ideale pentru începerea diversificării. Morcovii s-au dovedit a fi foarte utili în nutriţia copiilor de multe decenii şi sunt foarte uşor acceptaţi şi preferaţi de către copii datorită gustului uşor dulce. Ca şi alternativă, aţi putea lua în considerare să începeţi cu mere, păstârnac sau dovlecel. Acestea sunt, de asemenea, foarte uşor acceptate, au un gust bun şi sunt preferate de către copii.
„Mono-produsele” de la HiPP – Ideale pentru începutul diversificării
- Doar fructe/ legume de calitate organică, cu aromă moderată
- Sub formă fină de piure, adaptată nevoilor sugarilor
- Fără adaos de sare*
- Fără adaos de zahăr*
- Fără arome, coloranţi1 sau conservanţi1
- Atent preparate cu aburi
- În cantitatea potrivită pentru sugari, în borcane mici
*Ingredientele conţin zahăr şi sodiu, în mod natural
1conform legii
Sfatul nostru – dacă nu funcţionează imediat:
Oferiţi copilului câteva linguriţe de legume, preferabil înaintea mesei de lapte de la prânz. Mâncarea din borcănel ar trebui să fie la temperatura corpului. În cazul în care copilul dumneavoastră nu acceptă legumele imediat, nu vă impacientaţi. Continuaţi să încercaţi şi în zilele următoare. Nu curăţaţi gura şi mâinile copilului decât după masă. Odată ce copilul dumneavoastră a învăţat să mănânce cu linguriţa, o să puteţi creşte destul de repede cantitatea la un borcan întreg.
Nu uitaţi: apetitul copilului dumneavoastră poate varia. Este normal ca copilul să nu mănânce de fiecare dată aceeaşi cantitate. Când începeţi diversificarea, hrana devine mai solidă, prin urmare este foarte probabil să apară modificări ale scaunului, crescându-i consistenţa. În acest caz, încercaţi să-i daţi câteva linguriţe de prune sau mere, care au un efect natural de a înmuia scaunul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării alături de începerea diversificării la recomandarea medicului.