Sunt multe lucruri pe care iti doresti sa le fi facut inainte ca burtica sa fie foarte vizibila.
Mergi la film – Mergi la cat mai multe filme posibil. Odata insarcinata iti va fi mai greu sa poti sta intr-un singur loc pentru mai mult timp. La toate acestea se adauga si nevoia de a urina constant, ceea ce poate deveni neconfortabil. Daca ai tendinta sa adormi la cinematograf, va fi si mai greu sa stai treaza odata ce intervine epuizarea din cauza sarcinii.
Seteaza un buget – Stii ca vei vrea sa strangi fonduri pentru studii, dar pana atunci te gandesti la scutece, hainute si ce mai are nevoie bebe. Dar pana si sarcina in sine costa mai mult decat ai anticipa – gandeste-te la nota de plata pentru consultul la medic, hainele de gravida, etc. Chiar si daca vei strange cate 100 de lei, te va face sa te simti mai bine sa stii ca ai bani pusi deoparte.
Suplimente prenatale – Orice femeie care se gandeste sa ramana insarcinata in urmatoarele trei pana la sase luni, ar putea incepe sa ia 400 mcg acid folic pe zi, dupa cum sfatuiesc medicii specialisti. O cantitate suficienta de vitamina B poate reduce cu 70% riscul dezvoltarii de boli neoronale sau spinale.
Multivitamina insasi vine la pachet si cu alti nutrienti cruciali pentru o sarcina sanatoasa, precum fierul – care ajuta la prevenirea anemiei, sau calciul care este foarte bun pentru dinti si oase puternice. Incearca sa iei pastilele dimineata, inainte de a te spala pe dinti. Daca nu poti inghiti pastile, este bine de stiut ca acestea se pot gasi in varianta masticabila.
Prea-iubitul somn – Incearca de pe acum sa „pui de-o parte” ceva somn. Incearca sa te bagi devreme in pat, sa dormi cat mai mult, de fiecare data cand ai ocazia si simti nevoia. Desi majoritatea femeilor se gandesc in avans la somnul pe care il vor pierde, cand va aparea cel mic in viata lor, aproape niciuna nu se gandeste ca in sarcina va intampina de asemenea probleme legate de somn.
Arsurile de stomac, trezirile pentru urinarile frecvente si adaptarea la stranuturi in pozitii nepotrivite le poate pune pe jar pe viitoarele mamici. Atentie: cand tinzi sa dormi putin, vei intampina mai multe probleme in constanta ovulatiei, fata de cele care au parte de suficient somn, dupa cum sustin studiile.