Imediat ce copilul implineste 15 luni incep sfaturile cu privire la faptul ca ar trebui sa mearga la gradinita si sa nu mai stea prea mult acasa. Mama isi doreste sa-l mai tina un pic langa ea si de aici intrebarea „De ce nu am organiza o gradinita acasa?”
Este adevarat ca ar fi ideal sa iti poti tine copilul acasa pana la varsta prescolara, insa familia trebuie sa-si permita acest lux, pe de alta parte, pana atunci copiii trebuie sa devina cu adevarat „socializati”. Ei trebuie sa aiba prieteni, sa se joace singuri sau cu alti copii, sa stea fara parinti, si mai ales sa stie sa-si foloseasca mainile, corpul, sa vorbeasca bine, sa stie sa se distreze, fiind in acelasi timp echilibrati; deoarece acesta este rolul gradinitei.
Intervine ceva cand vorbim despre gemeni. Acestia au nevoie de o viata sociala inca si mai de devreme. Nu este bine cand parintii nu le pot oferi o viata sociala de doua trei ore pe zi intr-un parc sau nu pot sa-i lase si cu alte mame care sa se ocupe pe rand de ei. Acesta este rolul gradinitei, sa suplineasca lipsa vietii sociale a copiilor. Oriunde sunt mai multi copii laolalta, trebuie organizate asa-zise grupe de gradinita, de trei sau patru copii.
Daca pentru copii este mai bine sa stea acasa, atunci cum poti proceda? Sa le organizezi un program, sa aiba deprinderi sau sa-si petreaca timpul dupa bunul lor plac? – Este bine ca incepand de la trei, patru ani sa li se dea cate ceva de facut copiilor. Nu mai mult de 40 minute, in doua reprize, in cursul diminetii. Sa i se dea obiecte pe care sa le grupeze singur, indemnandu-l: „Incearca sa le pictezi, sa le trasezi conturul, sa lipesti hartia colorata…”
Aceasta activitate a copilului este bine sa nu fie considerata o simpla joaca. Sa faca ce il intereseaza, dar in mod disciplinat, respectand un anumit orar si un anumit loc de joaca. Nu oriunde, azi in bucatarie, maine in camera lui, ci intr-un loc unde obisnuieste sa-si puna toate lucrurile intr-o cutie.
Acest proiect intr-adevar presupune mici dificultati financiare, insa nu este gresit daca nu renunti la el. O alta mamica isi doreste sa ramana acasa cu copilul ei cat mai mult timp, ceea ce inseamna un sacrifiu financiar, ea renuntand la jobul ei. Totusi, are oferta ca cel mic sa pozeze in reclame publicitare, dar nu este oare prea mic pentru a-si castiga painea?
Problema poate fi rezolvata daca din cecul castigat, celui mic i se pune deoparte 15%, iar cand va fi mare si va afla acest lucru, va fi foarte mandru ca si-a ajutat familia, permitandu-i astfel mamei sa stea acasa cu el, in caz contrar poate avea impresia ca a fost putin cam „exploatat”. Trebuie insa multa atentie, deoarece aceasta activitate presupune, desi in mica masura, un fel de exhibitionism pasiv. O fotografie din cand in cand, merge, fara a crea din asta o sursa de profit dupa varsta de doi ani, doi ani si jumatate.
Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto