In medie, 20% dintre femeile din Romania se confrunta cel putin o data in viata cu pierderea involuntara de urina. Acest lucru este deseori stanjenitor si afecteaza semnificativ calitatea vietii, pacienta simtindu-se nevoita sa isi limiteze relatiile sociale sau sexuale.
Incontinenta urinara, caci despre aceasta este vorba, poate fi trata astazi prin proceduri de recuperare medicala menite sa redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine si sa previna, in final, operatia.
“Atunci cand vorbim despre incontinenta urinara, aceasta poate fi de doua feluri: de stres sau de efort. Incontinenta de stres apare atunci cand vezica este plina si exercita o presiune crescuta asupra planseului pelvin. in acest moment, femeia experimenteza o senzatie puternica de mictiune, iar in conditiile unei musculaturi slabite si cu o rezistenta scazuta apar pierderile de urina. Incontinenta de efort se manifesta pe acelasi fond, al unei musculaturi pelvine slabite, si este declansata de un efort fizic moderat precum tusea, stranutul sau chiar o banala alergare”, afirma Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul cabinetului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.
Recuperare medicala prin exercitii de intarire a musculaturii pelvine si electrostimulare
Incontinenta urinara afecteaza cu precadere femeile incepand cu varsta de 40 – 50 de ani, in special pe cele care au nascut in mod natural sau care au suferit diverse interventii chirurgicale in zona pelvina. Incontinenta urinara aparuta din cauza unei musculaturi locale slabite poate fi tratata prin recuperare medicala.
Cum se trateaza
Un program personalizat de recuperare, pentru tratarea incontinentei urinare poate fi alcatuit din kinetoterapie individualizata si electrostimulare perineala. Exercitile presupun efectuarea unor serii de contractii perineale, avand un timp variat de contractie in functie de fiecare persoana, in diferite posturi indicate de specialist, cu scopul de a intari musculatura pelvina. De asemenea, prin electrostimulare se va urmari ca prin plasamentul electrozilor sa se obtina contractia aceleiasi zone, astfel incat pacienta sa aiba forta si rezistenta musculara necesare pentru a nu mai experimenta pierderi de urina”.
Procedurile nu sunt dureroase si devin cu atat mai eficiente cu cat femeia se prezinta mai devreme la fizioterapeut. Pentru rezultate vizibile, sunt necesare minim 10 sedinte.
Cu toate acestea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca daca problema dateaza de cativa ani, recuperarea medicala işi pierde din eficienta, iar intr-un final singura solutie ramane operatia.
sursa foto: community.sw.org