Imediat dupa nastere multe mamici sunt preocupate de concediul de maternitate si stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. In ultima perioada, legislatia cu privire la stabilirea indemnizatiei difera de la an la an.
In anul 2013, indemnizatia de cresterea copilului se acorda in limita a 85% din media veniturilor nete ale ultimului an calendaristic precedent nasterii. Daca legislatia veche avea in vedere limitarea indemnizatiei pentru un numar de maxim trei nasteri, de aceasta data, masurile vin in sprijinul demografiei, fara a exista o conditie in ceea ce priveste numarul nasterilor.
Pentru a beneficia de indemnizatia de cresterea copilului, parintele care o solicita si care isi ia obligatia ca se va ocupa de ingrijirea micutului va trebui sa faca dovada contributiilor la asigurarile sociale de stat, sa fie domiciliat in Romania si sa aiba aceeasi adresa cu cea a copilului.
Durata concediului de maternitate are in vedere mai multe optiuni. Pe de o parte parintii pot alege intre concediul de crestere a copilului pentru o durata de maxim un an, reinsertia la serviciu mai devreme de ziua in care expira durata concediului este rasplatita cu suma de 500 de lei lunar, pana la implinirea varstei de doi anisori a copilului. Valoarea indemnizatiei reprezinta 85% din veniturile medii nete din ultimele 12 luni, insa fara a depasi suma de 3400 de lei.
O alta varianta pe care o au la indemana parintii cu venituri mai mici este cea a concediului de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, valoarea indemnizatiei neputand depasi suma de 1200 de lei. Stimulentul de reinsertie in valoare de 500 de lei se ofera si in cazul in care parintele se decide sa se intoarca mai inainte de implinirea a unui an de concediu, calculat din momentul nasterii copilului.