Imediat dupa nastere, potrivit legislatiei in vigoare, mama poate beneficia de trusoul nou-nascutului, dar si de alocatia pentru nasterea bebelusului.
Cele doua indemnizatii sunt sume fixe ce se acorda o singura data, la nastere, cu documente doveditoare care demonstreaza nasterea bebelusului. Cuantumul indemnizatiei pentru trusoul nou nascutului este de 150 de lei, iar cuantumul alocatiei este de 230 de lei.
Pentru a beneficia de aceste sume trebuie sa te adresezi Directiei de Asistenta Sociala de pe raza sectorului domiciliului mamei, cu o serie de acte:
– actul de identitate al mamei;
– certificatul de nastere al bebelusului;
– cerere pentru acordarea trusoului ori dupa caz a alocatiei;
– declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai beneficiat de aceste sume;
– livretul de familie;
– dosar cu sina.
Procedura este destul de indelungata intrucat cele doua dosare constituite de tine si depuse in cadrul Directiei sunt analizate de catre specialisti si supuse aprobarii. Dupa 30-40 de zile de la nasterea copilului va veti putea adresa Directiei in vederea ridicarii sumelor banesti. La ridicare, mama trebuie sa fie prezenta personal cu actul de identitate, semnand pentru primirea banilor.Chiar daca este o procedura mult mai usoara, ridicarea sumelor de bani prin card bancar nu este inca preferata de autoritati.
Dar oare cuantumul acestor indemnizatii, merita o asemenea zbatere din partea parintilor?
Articol realizat de Tatiana Tuţă