Foarte popular pe vremea parintilor nostri, infasatul era considerat in primul rand o modalitate de a indrepta picioarele nou-nascutilor. Foarte putini din adultii de astazi au scapat de infasatul foarte strans, menit sa ne faca picioarele drepte si frumoase. Mai multe detalii despre acest subiect ne ofera prietenii nostri de la nou-nascuti.ro
Astazi se stie ca nu infasatul strans indreapta picioarele copiilor, ci alimentatia bogata in calciu, iar multe mamici considera infasatul o metoda barbara care nu permite sugarilor sa faca nicio miscare.
De fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Marea majoritate a nou-nascutilor adora sa fie infasati pentru ca paturica stransa in jurul corpului lor le aminteste de siguranta si caldura pe care le simteau in burtica mamei. Aceasta pratica veche poate fi de ajutor si mamicilor, in cazul copiilor agitati, care plang mult. In tarile vestice, infasatul a revenit la moda, nu ca modalitate de a indrepta picioarele ci ca modalitate de a linisti copilul. Infasat in paturica lui, bebele se simte in siguranta. Locul stramt ii aminteste de burtica mamei unde se simtea bine, se simtea in siguranta si nu stia ce este frigul sau frica.
Infasatul ajuta bebelusii sa adoarma mai repede, sa doarma mai mult si sa se linisteasca mai repede atunci cand plang. Acestea sunt valabile in special in cazul nou-nascutilor. Un copil infasat corect se simte in siguranta, este intr-un mediu cald si stramt asa cum era si uterul mamei cu care s-a obisnuit. In plus, infasatul impiedica bebelusul sa ridice manutele, sa se zgarie pe fata.
Totusi, unii bebelusi nu par sa agreeze deloc infasatul. In asemenea cazuri, se poate incerca un infasat mai lejer, care sa le permita mici miscari sau se pot lasa manutele complet pe dinafara.
Desi poate parea usor, infasatul e o incercare dificila, mai ales pentru parintoi tineri, fara experienta. Ai nevoie de o patura indeajuns de mare ca sa incapa bebele in ea si indejauns de subtire pentru a fi maleabila. Iata cum se infasa un copil ca la carte.
Infasatul pas cu pas
Aseaza patura pe pat sau pe masuta de infasat, cu unul din colturi catre tine. Din coltul de sus, indoaie in jos cativa centimetri, apoi aseaza copilul asa incat capul lui sa stea exact pe bucata impaturita. Ia coltul din dreapta al paturii si trece-l peste corpul copilului, inclusiv peste manuta dreapta, apoi trece-l dupa spatele lui, lasand afara manuta stanga. Ia coltul de jos al paturii si ridica-l peste copil, iar capatul baga-l pe sub coltul drept. La final, ia coltul stang si trece-l peste intreg corpul copilului, inclusiv peste manuta stanga apoi prinde-l la spate.
Daca ti se pare dificil, in comert se gasesc paturi speciale pentru infasat copii, care fac intreaga operatiune mult mai usoara.
Bebelusii care plang de singuratate si cu greu se despart de mama, pot fi infasati intr-o paturica cu care s-a invelit mama peste noapte sau care a fost aproape de pielea ei. Simtind mirosul mamei, bebele se simte in siguranta, ca si cand ar fi langa ea.
Majoritatea parintilor aleg sa-si infese copiii numai in primele saptamani de viata. De pe la 2 luni, majoritatea bebelusilor nu mai au nevoie de siguranta si caldura pe care le-o ofera infasatul. Oricum, studiile au aratat ca, dupa 2 luni, multi copiii nici nu mai inceteaza din plans daca sunt infasati.
In plus, atunci cand copilul este capabil sa se rostogoleasca singur de pe o parte pe alta, infastul poate sa devina o problema. Daca se intoarce pe burtica atunci cand este infasat foarte strans, copilul poate avea mari probleme cu respiratia si chiar se poate sufoca. Bebelusii incep sa se rostogoleasca singuri intre doua si cinci luni, deci incepand cu doua luni este un moment bun sa incetam infasatul copilului. Daca incep problemele cu somnul atunci and bebele nu mai e infasat, putem incerca sa slabim treptat paturica si abia cand se obisnuieste asa sa o eliminam complet.
Infasatul trebuie incetat si daca cel mic se incalzeste foarte tare, daca incepe sa limiteze miscarile sale sau daca pare sa nu-i mai faca placere.