Infectia cu streptococul din grupul B poate deveni extrem de periculoasa pentru sanatatea nou-nascutului.
Aflandu-se situat in regiunea abdominala, streptococul din grupul B nu prezinta o anumita simptomatologie. Cu toate acestea, atunci cand aceasta infectie este purtata de catre mama in momentul celor noua luni de sarcina, aceasta este transmisa de la mama la fat pe care il poate imbolnavi cu pneumonie – risc major pentru viata si sanatatea acestuia.
Infectarea nou-nascutului cu streptococul din grupul B are loc in primele zile dupa nastere. In aceste cazuri riscurile sunt atat de mari incat acesta reprezinta uneori chiar un atentat la viata nou-nascutului, determinand pneumonie, meningita sau chiar decesul pacientului.
De cele mai multe ori, infectia cu streptococul din grupul B ii afecteaza pe copiii nascuti prematur. Fiind foarte sensibili, bacteria este asezata destul de bine in organism, generand probleme de sanatate majore ale nou-nascutului. Cei care reusesc sa supravietuiasca dupa o asemenea infectie pot ramane cu sechele neurologice grave care sa ii insoteasca pentru tot restul vietii.
Infectia cu streptococul din grupul B poate fi preintampinata inca din timpul sarcinii. De regula, analizele sunt efectuate in saptamanile 35-37 de sarcina, destul de aproape de momentul nasterii. In cazul in care mama este pozitiva la o astfel de testare aceasteia ii vor fi administrate antibiotice, evitandu-se astfel riscul transmiterii infectiei de la mama la fat in momentul nasterii.