Infectia urinara la copii reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni. Aceasta reprezinta infectarea cailor urinare sau rinichilor cu anumiti agenti microbieni periculosi.
De regula, infectia urinara la copii este mult mai frecventa in randul fetitelor decat al baieteilor, insa nu este in totalitate exclusa. De cele mai multe ori, baietii ajung sa manifeste anumite forme ale infectiei urinare, fiind in stransa legatura cu anumite malformatii ale tractului urogenital.
Simptomatologia infectiei urinare poate fi usor confundata cu cea a unei alte afectiuni. Febra, durerile lombare, paloarea, lipsa poftei de mancare ori starea de rau general sunt doar cateva dintre semnele acesteia. Pot exista si situatii in care infectia urinara sa nu prezinte niciun fel de semn clinic, manifestandu-se destul de lent si instalandu-se progresiv in organism. Se poate intampla ca numarul urinarilor sa fie mai crescut si cel mai adesea insotit de anumite senzatii dureroase in timpul mictiunii.
Ori de cate ori observa o schimbare in starea de sanatate a copilului, parintii vor trebui sa se adreseze de urgenta medicului pediatru. Acesta va examina clinic copilul si va recomanda, in cazul in care considera necesar, efectuarea uroculturii. In plus, se poate sugera efectuarea antibiogramei in vederea observarii rezistentei micutului la antibiotice. In functie de rezultatul analizei medicii vor recomanda antibioticul potrivit, necesar vindecarii. Pe parcursul administrarii tratamentului este nevoie ca urocultura sa fie repetata, la un interval de maxim trei zile din momentul inceperii tratamentului. In cazul in care se constata ca valorile nu se diminueaza medicul poate sugera inlocuirea acestuia.
Infectia urinara la copii, lasata netratata ori tratata necorespunzator poate determina consecinte destul de grave asupra sanatatii, afectand caile urinare si rinichii. In plus, exista riscul ca infectia sa fie preluata de sange, punand astfel in pericol viata micutului.