Cu o grija deosebita, in timpul sarcinii va trebui sa eviti cateva infectii periculoase pentru viata si sanatatea bebelusului. Potrivit medicilor, infectarea cu toxoplasmoza, salmonella, listerioza sau streptococul din grupa B pot afecta destul de grav viata intrauterina a fatului, putand produce sechele pentru tot restul vietii.
Toxoplasmoza se transmite prin fecalele pisicii, lapte pasteurizat sau carne. In cazul in care te infectezi cu toxoplsmoza pot aparea numeroase probleme precum: avort, nastere prematura, retard mintal, tulburari de vedere, orbire, hidrocefalie sau epilepsie, probleme ale auzului sau chiar decesul bebelusului. De aceea, pentru a evita o astfel de infectie periculoasa in sarcina este indicat sa evitati sa intrati in contact direct cu pisica intrucat este principalul mod prin care aceasta poate fi transmisa. De asemenea, evita consumul de lapte nepasteurizat si mentine o igiena alimentara destul de stricta.
Salmonella se transmite prin carne insuficient preparata, oua, pasari de curte sau lapte nepasteurizat. Infectia cu salmonella face parte din categoria infectiilor periculoase si se manifesta prin greata si varsaturi, dureri abdominale, diaree si febra. Cu toate acestea, riscul ca infectia sa se transmita bebelusului in mediul intrauterin este destul de mica. Insa, in cazul in care aceasta reuseste sa se transmita este destul de periculoasa provocand nastere premature, avort spontan sau nasterea bebelusului mort. De aceea, evitati sa consumati oua si carne fara ca acestea sa fie fierte sau preparate suficient, nu consumati lapte nepasteurizat si nu mancati carne in sange.
Streptococul de grup B face parte din categoria infectiilor periculoase in sarcina. Aceasta este transmisa de o bacterie ce poate determina meningita, pneumonie sau chiar septicemia in timpul sarcinii. Riscul ca bebelusul sa fie infectat cu acest streptococ din grupul B este unul destul de crescut, infectia transmitandu-se cu preponderenta in momentul nasterii. De aceea, pentru a preveni transmiterea acesteia la bebelus sunt necesare anumite analize de sange care sa depisteze inca din saptamanile terminale ale sarcinii aceasta infectie periculoasa.
Listerioza este o infectie periculoasa care afecteaza cu preponderenta gravidele si nou-nascutii. De regula, bacteria ce cauzeaza aceasta infectie se regaseste in fecalele animalelor, la nivelul solului, in mancarea insuficient gatita, dar si in laptele nepasteurizat.
Pentru a se evita avortul spontan, nasterea prematura sau nasterea unui copil mort este necesar ca gravida sa evite sa consume mancare insuficient gatita, branzeturile cu mucegai si cele cremoase, pateul de ficat si laptele nepasteurizat. Aceasta infectie se manifesta prin dureri gastrice, abdominale, greata, varsaturi, febra si dureri musculare. De aceea, este indicat sa te prezinti de urgenta la medic.