Infectiile intraspitalicesti ii pot pune nou-nascutului viata si sanatatea in pericol.
Imediat dupa nastere, nou-nascutul ia contact cu mediul exterior, nemaifiind protejat de lichidul amniotic din uterul mamei. Asadar, patrunzand in exterior copilul rupe legatura intrauterina cu mama sa, incepand astfel o viata riscanta, supusa contagierii cu diverse bacterii sau virusi.
Mediul spitalicesc reprezinta locul in care nou-nascutul incearca sa se acomodeze cu viata exterioara. In primele zile de viata riscul contagierii cu infectiile intraspitalicesti este destul de mare.
Spitalizarea presupune si asumarea riscului de contagiere atat pentru cei mici, cat si pentru oamenii maturi. Riscurile sunt cu atat mai mari imediat dupa nastere. Microbii din spitale sunt omniprezenti in acest mediu, fiind foarte periculosi in cazul in care sunt luati de catre organismul plapand al copilului.
Tratamentul cu antibiotice nu ofera de cele mai multe ori o solutie de vindecare intrucat acestia devin imuni la astfel de pilule si substante active.
Pentru a va proteja nou-nascutul de infectiile intraspitalicesti este indicat ca parintii sa respecte regulile de igiena impuse de catre spital. Mama este obligata sa poarte un anumit tip de camasa de noapte, dezinfectata de spital. De asemenea, portul halatului in spital este obligatoriu.
Unele maternitati prefera sa tina bebelusul departe de mama, intr-o camera bine dezinfectata, fiind permise doar vizitele la anumite intervale de timp. Nou-nascutul va fi infasat cu scutece din maternitate, bine dezinfectate.
Pentru a evita contagierea nou-nascutului cu infectiile intraspitalicesti este indicat sa scurtati durata de sedere in maternitate. Doua-trei zile sunt suficiente pentru recuperarea mamei si pentru adaptarea nou-nascutului cu viata exterioara.