Te pregatesti sa devii mamica? Ti-ai facut setul obligatoriu de analize inainte de a ramane insarcinata? Daca nu cunosti insemnatatea analizelor de dinainte de sarcina, ei bine, ea poate influenta o sarcina sanatoasa sau una cu probleme majore.
O mama infectata in timpul sarcinii poate transmite infectia fatului fie pe parcursul celor noua luni, fie in timpul nasterii. Virusi, bacterii, paraziti, fungi, toate pot cauza infectiile congenitale ale bebelusului.
Iata pe scurt o parte dintre ele si, poate, cele mai severe:
- Rujeola;
- HIV;
- Varicela zoster;
- Toxoplasmoza;
- Sifilis;
- Citomegalovirus.
Infectia este periculoasa fatului sau bebelusului la nastere doar daca mama a contactat virusul in timpul sarcinii si nu inainte de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, nu toti bebelusii se nasc cu o astfel de problema, nefiind infectati. Exista si situatia in care cei mici nu prezinta imediat dupa nastere niciun simptom legat de infectarea acestora cu un anumit virus, dar simptomele pot aparea mult mai tarziu.
Riscul este major pentru bebelus in functie de data la care a contactat virusul respectiv. Asadar, gradul de risc este mai mare in cazul toxoplasmozei si a rubeolei daca mama a contactat virusul in primul trimestru de sarcina. Pot aparea boli cardiace, afectiuni ale vazului si auzului sau chiar avort spontan.
Iata unele semne care ajuta la depistarea din timp a infectiei la bebelus:
- Icter;
- Corp mic;
- Piele mai rosie;
- Cap mai mare;
- Probleme oculare;
- Organe interne marite.
In cazul in care bebelusul este suspect de o astfel de afectiune, medicul va considera inevitabila recoltarea de probe de sange pentru stabilirea diagnosticului. Ingrijirea medicala a bebelusului este absolut necesara daca este infectat cu o anumita bacterie sau virus. De aceea, pe toata perioada recuperarii va fi internat in mediul spitalicesc si i se vor administra antibiotice si tratamente antivirale.