Sarcina este o perioadă în care ar trebui să acordați o atenție sporită dietei și stilului de viață. O alimentație echilibrată contribuie la sănătatea mamei, cât și a fătului, furnizând elementele nutritive necesare creșterii și dezvoltării intrauterine. Fiecare nutrient este important, așadar ar trebuie să consumați alimente sănătoase, din toate grupele de alimente.
Fructele și legumele conțin vitamine, minerale, potasiu și fier. Acidul folic, care face parte din complexul vitaminelor B, este esențial pe tot parcursul sarcinii, contribuind la formarea celulelor sănătoase, cu un rol important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos și al coloanei vertebrale la făt. Cu toate că acidul folic se găsește în unele legume și fructe, precum broccoli, spanac, portocale sau banane, trebuie să știți că organismul absoarbe mai ușor acidul folic sintetic decât pe cel natural. Fiind o substanță hidrosolubilă, acidul folic nu rămâne prea mult timp în corp, așa că – pentru o acțiune eficientă – ar trebui luat zilnic. Puteți încerca gama Elevit, care conține niveluri combinate de acid folic, fier și iod care vă va ajuta să acumulați substanțele nutritive esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă intrauterină a copilului.
Alimentele cu carbohidrati reprezintă principala sursă de energie a organismului. Puteți consuma pâine, orez, paste făinoase, cereale și cartofi, care vă vor furniza proteine, fibre, vitamine și săruri minerale. Dacă nu sunt combinate cu grăsimi, nu există riscul să vă îngrășați de la ele, având în schimb numeroase beneficii. De exemplu, fibrele din pâinea integrală sau din cereale contribuie la prevenirea constipației și a altor tulburări intestinale, iar cartofii pot combate anemia, fiind o sursă excelentă de vitamina C.
Lactatele vă asigură necesarul de calciu, precum și de proteine, vitamina A și Magneziu. Calciul este extrem de important în timpul sarcinii, contribuind la formarea oaselor și a dinților fătului. Dacă mama nu are un aport suficient pe parcursul sarcinii, fătul va încerca să-și ia calciul din organismul matern. Acest lucru duce la un deficit de calciu, care favorizează apariția crampelor musculare la gravidă și crește riscul de osteoporoză.
Carnea, peștele și ouăle furnizează proteine, Fier și Zinc. Fierul formează celulele roșii ale sângelui, care au rolul de a transporta oxigenul către toate țesuturile din organism și către fătul în dezvoltare. Deficitul poate determina anemie, astenie, paloare și dificultăți în respirație. Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine decât cel din surse vegetale, mai ales dacă dieta conține și alimente bogate în vitamina C. Zincul are un rol important pentru organism, fiind necesar pentru dezvoltarea oaselor, creierului și a sistemului nervos fetal.
În plus, hidratați-vă corespunzător! În timpul sarcinii, aveți nevoie de cel puțin 2 litri de lichide pe zi, care pot fi asigurați prin consumul de apă, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neîndulcite. Băuturile alcoolice sunt complet interzise, deoarece cresc riscul unor deficiențe fizice și mentale la copil. Pe parcursul sarcinii ar trebui să eliminați cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină.
Punând bazele unei sarcini sănătoase îi veți asigura bebelușului toate substanțele nutritive de care are nevoie.