Fertilitatea sporită a unei femei scade odată cu vârsta și, există situații în care femei ajunse la vârsta de 40 de ani nu mai pot concepe copii.
Înghețarea ovulelor (ovicitelor) sau crioconservarea este modalitatea prin care putem opri timpul în loc și folosită pentru a menține șansele de a rămâne însărcinate în viitor.
Crioconservarea ovocitelor, este un tratament de fertilitate în care ouăle mature ale unei femei sunt recoltate din ovarele sale, congelate nefertilizate și ulterior păstrate pentru utilizare ulterioară atunci când femeia este gata să rămână gravidă.
Începutul procesului este similar cu fertilizarea in vitro (FIV) prin faptul că pacientul va face patru până la șase săptămâni de injecții hormonale înainte de recoltarea ouălor.
În general, aceasta implică două până la patru săptămâni de injecții hormonale autoadministrate și pilule contraceptive pentru „opirea” temporară a hormonilor naturali care produc un ou în timpul ciclului menstrual, urmat de 10 până la 14 zile de injecții hormonale pentru a stimula ovarele și a produce mai multe ouă.
Odată ce ouăle s-au maturizat, acestea sunt îndepărtate. Medicul introduce un ac subțire ghidat cu ultrasunete prin deschiderea vaginală și până la ovare. Procedura se face sub sedare intravenoasă moderată și nu este dureroasă.
Dacă luați în considerare crioconservarea ovocitelor, ar trebui să aveți în vedere următoarele:
Ai nevoie să faci mult research.
Deoarece performanțele clinicilor variază considerabil, femeile trebuie să fie educate cu privire la modul de a pune întrebările corecte.
Nu este vorba doar de găsirea unei clinici specializate în acest domeniu. Ci și despre găsirea unui centru care să înghețe ouă și ulterior să le și dezghețe și mai ales să aibă date despre ratele sale de succes. Din punct de vedere tehnic, oricine poate spune că poate îngheța ouăle, dar întrebarea este: sunt acestea crioconservate corect?
Deoarece ouăle sunt fragile și sensibile la procesul de îngheț puneți întrebări specifice despre dezghețarea ouălor și ratele de succes. De exemplu, câte proceduri au fost realizate? Care au fost ratele de succes cu acele ouă decongelate? Câte ouă decongelate au supraviețuit? Care este rata de fertilizare a acelor ouă decongelate? Care sunt ratele de sarcină pe dezgheț de ou?
Aceste întrebări sunt vitale pentru că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla este ca o femeie să trăiască cu acea liniște sufletească [că ouăle ei sunt sigure], dar între timp s-ar putea să nu fie înghețate bine și, ca urmare, s-ar putea să nu supraviețuiască dezghețului.
O sarcină reușită nu este garantată
Una dintre părțile devastatoare ale acestui fapt este că această procedură nu garantează sarcina. Rata sarcinii pentru înghețarea ovocitelor la 30 de ani este de 30%, în timp ce ratele pentru 20 de ani sunt de 40%. În consecință, femeile care apelează la crioconservare trebuie să-și ajusteze așteptările, indiferent cât de greu ar fi acestea. Este cu siguranță o investiție într-un viitor incert, dar mulți consideră că merită.
E recomandat să te gândești la înghețarea ouălor înainte de vârsta de 35 de ani.
Specialiștii în domeniu recomandă ca această procedură să fie efectuată între sfârșitul vârstei 20 și începutul anilor 30. Rata de succes este mai mare cu cât sunteți mai tânăr, dar vă sugerăm să nu vă supuneți la acest lucru în primii ani ai vârstei de 20