Nasterea prin operatie cezariana nu este cu nimic deosebita de orice alta interventie chirugicala. Asa ca, dupa externare medicul iti va recomanda minim 6 saptamani de repaus si multa odihna pentru recuperare si vindecare.
Cu toate acestea, greu vom putea face fata acestor solicitari tinand cont de faptul ca acasa ne asteapta un nou nascut cu o serie infinita de nevoi. Prea mult, probabil ati asteptat momentul in care sa va tineti bebelusul in brate pentru a rata o astfel de ocazie chiar acum imediat dupa nastere.
Asa ca, o mare dilema apare in sufletul unei astfel de mame: cum sa ma vindec si in acelasi timp sa pot fi capabila sa imi ingrijesc bebelusul?
Grija pentru cel mic va putea trece pana dincolo de sanatatea mamei, starea sa de sanatate putand fi uneori neglijata la maxim. Te simti mai bine sa iti stii copilul hranit, spalat, schimbat decat sa iti rezervi timp pentru propria ta odihna.
Cu toate acestea, daca analizam ca de fapt o interventie chirurgicala presupune de fapt o taietura abdominala destul de mare ca dimensiune, dar si de faptul ca atat pielea, cat si tesutul adipos si cel muscular a fost cusut, lucrurile vor lua o cu totul alta intorsatura.
Asa ca pentru a te vindeca vei avea nevoie de mult timp, rabdare, odihna si de un stil de viata care sa iti permita un astfel de echilibru. Asa ca, dupa nasterea prin cezariana evitati sa ridicati greutati prea mari astfel incat sa nu fortati peretele abdominat cusut.
Sigur, pentru a face fata ingrijirii copilului vei avea nevoie de suport familial. Mai ales imediat dupa nastere si dupa venirea acasa cu cel mic, cei din jur, atat partener, cat si bunici si prieteni vor trebuie sa va inconjoare cu dragostea si cu suportul lor.
De aceea, solicitati sprijinul atunci cand va trebui sa hraniti bebelusul, cand va trebui sa il imbaiati, cand va trebui sa ridicati vreo greutate, dar si la menajul locuintei.
Imediat dupa operatie medicul iti va interzice sa ridici greutati mai mari de 10 kilograme si sa conduci autorurismul personal. Cu toate acestea, daca teama ta ca nu iti vei putea tine copilul in brate este evidenta mai ales in primele ore dupa nastere, nu ai de ce sa te temi. Personalul specializat din maternitate iti va da indrumarile necesare pentru a gasi pozitia adecvata astfel incat operatia ta sa nu aiba de suferit.
Odata ce ai venit acasa trebuie sa te asiguri ca bebelusul va avea camera foarte aproape de a ta astfel incat sa nu obosesti prea mult pana la el. Ii poti face „culcusul” chiar in propria ta camera pentru a-ti fi mai usor.
Asa ca, nu ezita sa ceri ajutorul celor dragi pentru ca tu si copilul sa treceti cu bine prin noua voastra experienta a vietii.