[imagebrowser id=1073]Ingrijirea buricului nou-nascutului reprezinta un element ce necesita multa atentie din partea parintilor intrucat riscul aparitiei unor complicatii este destul de mare.
Cu alte cuvinte, ingrijirea buricului nou-nascutului va trebui sa se faca respectand cu strictete sfaturile si recomandarile medicului pediatru. Pana la caderea bontului ombilical nou-nascutul nu va trebui imbaiat in asa fel incat zona sa se mentina perfect uscata, neexistand riscul de infectare. De asemenea, se recomanda pudrarea zonei in asa fel incat sa se grabeasca uscarea bontului. Dupa ce bontul ombilical va cadea parintii trebuie sa protejeze zona, fiind in continuare la fel de sensibila.
In ingrijirea buricului nou-nascutului pot aparea anumite complicatii. Iata cateva dintre ele:
- granulomul sau inrosirea zonei ombilicale – in aceasta situatie se recomanda ingrijirea medicala de specialitate si cauterizarea zonei afectate.
- infectarea zonei – atrage intotdeauna un semnal de alarma, fiind nevoie de interventia medicului. Ingrijirea buricului nou-nascutului necesita multa atentie si respectarea sfatului specialistului, mai ales in aceasta situatie.
- hernia ombilicala – este una dintre cele mai frecvente afectiuni. Aceasta presupune umflarea zonei ombilicale atat inainte, cat si dupa caderea buricului nou-nascutului. In cazul in care umflatura nu se resoarbe este necesara interventia chirurgicala.
Pentru tratarea acestor complicatii parintii pot recurge si la anumite leacuri oferite de bunici care, uneori, isi pot gasi eficienta. De exemplu, hernia ombilicala poate fi vindecata cu ajutorul unui banut. Pana nu demult, bunicii fixau in interiorul buricului un banut, folosindu-se de o fasa si leucoplast in asa fel incat acesta sa nu se deplaseze.
Ori de cate ori parintii observa ceva schimbat vor trebui sa se adreseze medicului specialist pediatru pentru diagnosticarea afectiunii si tratament de specialitate. In acest mod orice complicatie ar aparea poate fi remediata din timp in asa fel incat sanatatea nou-nascutului sa nu fie pusa in pericol.