Odata ajuns acasa, nou-nascutul are nevoie de multa ingrijire si atentie din partea celor dragi pentru a se simti ocrotit si pentru a se dezvolta armonios.
Ingrijirea nou-nascutului necesita multa atentie si preocupare din partea mamei. Tocmai de aceea, insusirea recomandarilor oferite de catre medicul neonatolog ori pediatru referitoare la ingrijirea acestuia sunt obligatorii.
Primele saptamani de viata ale nou-nascutului necesita atentie din partea mamei.
Cea mai sensibila zona a nou-nascutului este ombilicul. Pana la caderea sa definitiva, acesta necesita multa preocupare din partea mamei. Medicii recomanda ca prima baita sa se realizeze dupa uscarea si caderea acestuia. Ori de cate ori zona este umeda, aceasta va trebui curatata si uscata cu cea mai mare atentie. Folosirea compreselor sterile este necesara pentru ingrijirea zonei.
Baita nou-nascutului se va realiza in fiecare zi, imediat dupa ce zona ombilicala s-a vindecat. Aceasta reprezinta un moment de rasfat pentru bebelus, relaxandu-l destul de mult. Tocmai de aceea, este recomandat ca baita sa se faca mai inainte de culcare. In plus, aceasta creaza o stare de confort generata de o buna igiena.
Pielea micutului necesita multa atentie. In primele zile de viata acesta este destul de expus riscului de infectii, dar si de aparitie a eritemului fesier ori dermatitei de contact. De aceea, se recomanda imbaierea acestuia cu regularitate, dar si folosirea cremelor, pudrelor si unguentelor de specialitate.
Pentru curatarea nasucului nou-nascutului mama se va putea folosi de batista bebelusului. Aceasta este extrem de utila, curatind in profunzime. De asemenea, serul fiziologic ori apa de mare pot ajuta la desfundarea nasucului si la extragerea mucozitatilor cu o mai mare usurinta.
Urechile se vor curata cu multa atentie cu ajutorul compreselor sterile inmuiate in ser fiziologic. Medicii avertizeaza asupra riscului folosirii betisoarelor de urechi, putand provoca in cea mai mare parte surditate ori probleme auditive greu de remediat.
Unghiile nou-nascutului vor trebui taiate cu regularitate, pentru ca micutul sa nu se zgarie. In plus, taierea unghiilor reprezinta o modalitate de combatere a riscului de infectii.