Ingrijirea ombilicului bebelusului imediat dupa nastere implica multa atentie din partea parintilor.
Dupa nastere, orice bebelus are nevoie de ingrijirea si atentia mamei pentru a se putea dezvolta perfect normal. Odata venit pe lume, acesta va trebui sa se acomodeze cu numeroasele schimbari de mediu.
In primele minute dupa nastere medicii taie cordonul ombilical al nou-nascutului, lasand doar un rest bine pansat de catre medici. Cu alte cuvinte, ombilicul nou-nascutului necesita multa ingrijire din partea parintilor atat inainte de caderea sa, cat si dupa aceasta perioada.
Pentru a nu aparea probleme, ombilicul nou-nascutului trebuie pastrat curat, dar si foarte uscat. In cazul in care in aceasta zona patrunde umiditatea ori atunci cand nu este ingrijit corespunzator, riscul de infectie este destul de ridicat.
Tocmai de aceea, medicii recomanda curatarea zonei cu ajutorul compreselor sterile.
Pana la caderea ombilicului medicii recomanda ca bebelusul sa nu fie imbaiat intrucat exista pericolul infectarii zonei. Pudrarea acestuia, potrivit recomandarilor medicale poate grabi uscarea.
Caderea restului de cordon ombilical are loc in circa doua-trei saptamani de la nastere, insa se poate petrece si mai devreme. Acesta va cadea brusc, surprinzand parintii incepatori.
Dupa ce bebelusul a scapat de restul de cordon ombilical acesta poate fi imbaiat. Curatarea zonei este recomandata si dupa caderea acestuia intrucat riscul de infectare ramane in continuare la fel de ridicat.