Odata cu nasterea bebelusului, acesta va trece intr-un nou mediu de viata, hranindu-se diferit fata de cum era invatat in burtica mamicii. Nu toti cunoastem care este modalitatea de hranire a celui mic in mediul intrauterine. Tractul digestiv sau hranirea propriu-zisa se va realize cu ajutorul vaselor de sange de pe placenta, iar legatura copilului cu placenta se face prin cordonul ombilical.
Odata nascut, cordonul ombilical va fi prins intr-o clema si apoi sectionat cat mai jos posibil, foarte aproape de epiderma de pe burtica copilului. Restul ombilical ramas trebuie tratat cu multa grija pana la uscarea sa in intregime sau pana la caderea acestuia. Ingrijirea trebuie continuata si dupa acest moment. Uscarea restului ombilical va avea loc in 6-7 zile, dar exista totusi si cazuri in care restul ombilical va cadea abia dupa 3 saptamani. Totul difera de la caz la caz, fiind particulari unii fata de ceilalti.
Pentru a evita riscul producerii unor eventuale hemoragii ori a unor infectii destul de grave este indicat a ingriji zona respective cat mai prudent posibil. Cu ajutorul unei comprese sterile imbibata in alcool sanitary se va curate zona de cateva ori pe zi, atat pana la momentul uscarii si caderii restului ombilical, cat si dupa. Scutecul folosit nu trebuie sa depaseasca aceasta zona putandu-se produce riscul aparitiei unor iritatii conducatoare de infectii.
Unii specialisti recomanda ca pe toata perioada existentei acestui rest ombilical, pana la caderea acestuia sa nu se faca baie in intregime bebelusului, evitandu-se umezirea zonei respective.
De asemenea, in cazul aparitiei unor hemoragii ori a unor scurgeri destul de urat mirositoare ce pot conduce la aparitia unor infectii este indicat sa va adresati cat mai repede medicului specialist pentru a preintampina aparitia unor probleme de sanatate daunatoare celui mic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă