Inseminarea artificiala reprezinta una dintre cele mai populare metode de tratament in vederea obtinerii unei sarcini.
De cele mai multe ori inseminarea artificiala are loc atunci cand cuplul nu poate concepe un bebelus din anumite cauze medicale. Procedura inseminarii nu este dureroasa si este destul de rapida.
De-a lungul timpului, medicii au cunoscut mai multe metode de a realiza aceasta procedura, raportandu-se la nevoile medicale ale fiecarui cuplu.
Potrivit specialistilor, aceasta tehnica se realizeaza atunci cand femeia se afla in perioada ovulatiei, fiind necesara o stimulare ovariana in vederea producerii de ovule pentru fecundare. Privita in linii mari, aceasta presupune injectarea spermei in uterul femeii cu ajutorul unui tub de plastic destul de fin.
Sperma se obtine prin masturbare, chiar inainte de momentul injectarii. Celor doi parteneri de cuplu le este interzis sa intretina relatii sexuale mai inainte cu trei zile de a fi definitivata aceasta procedura in asa fel incat calitatea sa se poata mentine.
Plasarea spermei in apropierea tuburilor falopiene reprezinta una dintre cele mai de succes metode ale inseminarii artificiale, rata de reusita fiind destul de ridicata. Mai inainte de a fi introdusa in uter, celulele de sperma se vor separa de plasma prin spalare, in asa fel incat femeia sa fie ferita de dureri ori crampe abdominale puternice.
S-a constatat ca aceasta tehnica poate fi un adevarat succes in obtinerea sarcinii mult visate. Din punct de vedere statistic ratele de reusita variaza intre 10 si 30% din cazuri.