Dificultatea copilului de a adormi, de a ramane in starea de somn sau trezitul foarte devreme, toate sunt forme de insomnie. Tipul de insomnie variaza in functie de cauza.
Ingrijorarea si anxietatea duc adesea la dificultatea de a adormi. Trezitul foarte devreme dimineata poate fi asociat cu depresia sau cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie.
Stresul sau traumele anterioare care au avut loc in principal noaptea pot, de asemenea, provoca insomnie. Un nivel crescut de anxietate si de angoasa de separare il poate face pe copil sa se trezeasca din vise inspaimantatoare sau il poate face sa se simta nelinistit atunci cand, la momentul culcarii, este lasat singur cu fricile si fantasmele lui.
Cand copilul este mic si are dificultati de a face distinctia intre ganduri si realitate, monstrii pot aparea, intr-adevar, reali. Lipsa unor obiceiuri de pregatire pentru culcare (cum ar fi rutinele de linistire inainte de culcare si ritualuri de culcare) pot sa contribuie, de asemenea, la insomnie.
Interventie posibila:
- Stabileste o ora riguroasa de culcare pentru copil. Daca este mic, foloseste o rutina sau un ritual de linistire inainte sa parasesti dormitorul: canta-i un cantecel, spune-i o poveste sau fa o alta activitate care este linistitoare si poate fi repetata in fiecare seara, fara variatii semnificative;
- Acorda-i copilului sprijin suplimentar pentru o vreme, pentru a-l ajuta sa se simta in siguranta in patul sau. De pilda, spune-i ca vei veni frecvent sa vezi ce face (si procedeaza intocmai) sau ca stai langa usa, afara din camera, pana cand adoarme;
- Dupa aceasta perioada, fa tranzitia catre un sprijin mai redus;
- In cazul in care copilul a avut probleme semnificative la adormire, consulta-te cu medicul de familie cu privire la utilizarea unui medicament pe baza de plante sau aunui alt medicament prescris de medic, ca sprijin pentru inceperea unei noi rutine de culcare.
Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan