Intarirea imunitatii copilului este preocuparea oricarui parinte, mai ales in primii ani ai vietii.
Orice copil se va confrunta pe parcursul primilor ani cu numeroase episoade de raceala ori gripa. Specialistii considera ca pana la varsta de sapte ani cele doua afectiuni se vor repeta destul de des, urmand ca dupa aceea copilul sa devina mai rezistent in fata virusilor si bacteriilor.
Intarirea imunitatii copilului se poate face de catre parinti atat cu ajutorul tratamentelor de specialitate, cat si cu mai multa prudenta si atentie din partea acestora.
Alaptarea reprezinta cel mai mare dar pe care mama i-l poate oferi copilului sau. Proprietatile laptelui matern sunt destul de importante pentru cresterea si dezvoltarea corecta a copilului, dar si pentru intarirea imunitatii acestuia. Inca din primele clipe ale vietii mama va trebui sa ii ofere copilului sau portia de lapte. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea cel putin pana la varsta de sase luni, putand fi continuata chiar si dupa introducerea diversificarii pana la varsta de doi anisori sau chiar mai mult.
Somnul copilului este foarte important pentru intarirea imunitatii sale. Orice bebelus in primul an de viata va trebui sa doarma circa 18 ore zilnic. Odata cu trecerea timpului, numarul orelor de somn se vor micsora, asa se intampla ca dupa varsta de un anisor sa doarma circa 12 ore zilnic.
Alimentatia este o alta metoda ajutatoare. Fructele si legumele proaspete vor trebui consumate periodic de orice copil datorita continutului lor extrem de bogat in vitamine si minerale. In plus, acestea contin fitonutrienti, fapt care contribuie la intarirea imunitatii micutului.
Miscarea si exercitiile fizice determina intarirea organismului plapand al micutului. Tocmai de aceea, se recomanda ca orice copil sa fie lasat sa se joace si sa faca tot mai multe exercitii fizice.
Consumul de antibiotice determina slabirea imunitatii copilului, inrautatind, pe parcurs starea de sanatate a acestuia. De aceea, se recomanda inlocuirea, pe cat posibil, a acestor tratamente, fiind prescrise doar in cazuri de forta majora.
Fumul de tigara contine o serie larga de substante nocive, imbolnavind atat fumatorii, cat si persoanele care se afla in apropiere, in mod special copiii. Interzicerea acestuia in preajma celor mici reprezinta un adevarat beneficiu pentru sanatatea lor.