Atunci cand ne confruntam cu o eruptie tardiva a dintisorilor celui mic poate fi semnul aparitiei unor afectiuni destul de grave, de genul rahitismului sau chiar hipotiroidismului.
O situatie la fel de problematica poate fi atunci cand cel mic se naste deja cu o parte din dentia de lapte formata. Cu toate acestea, asemenea cazuri sunt destul de rare, fiind o incidenta de aparitie de 1 la 200 de bebelusi. Medicul stomatolog poate recomanda scoaterea acestor dinti potrivit unei radiografii dentare pentru a le face loc unora noi ce vor aparea in conformitate cu varsta. Impedimentul unor astfel de dintisori pot provoca stari dureroase bebelusului imediat dupa nastere, dar si proaspetei mamici in momentul alaptarii. Limba celui mic va putea fi destul de afectata intrucat instinctul de a suge genereaza o pozitie a acesteia nu tocmai conforma cu o astfel de forma a cavitatii bucale.
Aparitia prematura a dintilor de lapte poate provoca o afectiune a glandei tiroide destul de neplacuta pentru bebelus – hipertiroidismul.
Chiar si asa, nu exista o regula clara de aparitie a dintisorilor si niciun termen precis. Exista sansele ca unii sa se poata naste deja cu vreun dintisor, pe cand altii sa astepte pana aproape de varsta de un anisor pentru a le creste. Daca va ganditi daca regimul alimentar ar putea influenta aparitia dintisorilor de lapte, ei bine, nu. Dintii isi vor face aparitia atunci cand gingiile se vor simti pregatite sa ii sustina.
Cu toate acestea, daca observi ca bebelusului ii intarzie aparitia dintilor sau acestia si-au facut prea devreme simtita prezenta este cazul sa incerci sa mergi la un consult stomatologic pentru a te asigura ca totul este in perfecta ordine, iar bebelusul nu va avea niciun fel de problema de acest gen.
Nu trebuie sa excludem faptul ca bebelusilor le pot creste dintii mai devreme sau mai tarziu in functie de mostenirea genetica. Daca unuia dintre parinti i-au erupt mai tarziu decat varsta medie de aparitie este posibil sa il mosteneasca, tot asa cum este la fel de posibil sa ii apara si mai devreme daca dintii parintelui si-au facut aparitia mai devreme.
Atunci cand bebelusul poarta suzeta sau incepe sa isi suga degetul nu trebuie sa te preocupi pana la implinirea varstei de 4-5 anisori. Cu toate acestea, daca vei observa ca micutul trece de aceasta varsta cu acelasi obicei este cazul sa te prezinti la medicul stomatolog intrucat suptul degetului va putea pune in pericol o coroana dentara nu tocmai uniforma.