Intarzierea de limbaj a copilului nu reprezinta intotdeauna un semn ingrijorator pentru parinti. In functie de gradul sau de dezvoltare, unii copii ajung sa vorbeasca mai repede, iar altii mai tarziu.
Tocmai de aceea, parintii nu trebuie sa priveasca intarzierea de limbaj a copilului drept un semnal de alarma. Ce-i drept, unii copii ajung sa vorbeasca la varsta de doi anisori destul de bine, iar altii de-abia rostesc cuvinte scurte pe la varsta de trei sau patru anisori. Nu trebuie sa trecem indiferenti nici peste ceea ce Lucian Blaga a experimentat in primii sai ani de viata – studiile arata ca pana la varsta de sapte ani, acesta a refuzat sa comunice cu cei din jurul sau, fiind considerat de apropiati mut. Imediat dupa implinirea varstei de sapte anisori, acesta a inceput sa vorbeasca in fraze complexe, destul de corect gramatical.
Specialistii explica toate aceste lucruri prin capacitatea de stocare a informatiei pe care o detine copilul in primii ani de viata. Chiar daca micutul nu reuseste sa se exprime clar incepand cu varsta de doi-trei anisori, parinti vor trebui sa cunoasca faptul ca acesta are capacitate de intelegere, stocand in acelasi timp o cantitate destul de mare de informatie. De asemenea, studiile au demonstrat ca toti aceia care reusesc sa mearga mai repede, pot vorbi mai tarziu.
Chiar si asa, in primii ani de viata copilul va trebui urmarit indeaproape. Ori de cate ori parintii se afla in preajma sa, acestia vor trebui sa poarte un dialog cu copilul, explicandu-le la inceput termeni cat mai simpli, pe care copilul sa ii poata identifica in activitatea sa zilnica. De exemplu, parintii vor putea sa le arate ce este o lingura, o furculita, ce sunt norii, cum bate vantul, ce sunt frunzele, etc. Comunicarea cu copilul este foarte importanta, in acest mod copilul capatand deprinderile vorbitului mai tarziu.
Intarzierea de limbaj a copilului ar putea fi explicata de catre specialisti si prin anumite probleme ori malformatii pe care le poarta cel mic. In cazul unor malformatii la nivelul cerului gurii ori limbii acesta nu va putea articula corect cuvintele, rostindu-le destul de greu. Tocmai de aceea, ori de cate ori constatati astfel de nereguli ori o pronuntie accentuata si ascutita a primelor cuvinte va trebui sa va prezentati la medicul logoped pentru un consult de specialitate.