Prezenta la ultimile ecografii de sarcina ii poate da viitoarei mamici detalii referitoare la greutatea, starea de sanatate, dar si pozitia bebelusului in uter.
In cazul in care bebelusul nu are o pozitionare corecta (capul in jos), atunci nasterea vaginala poate fi extrem de periculoasa atat pentru mama, cat, mai ales, pentru sanatatea bebelusului. Acest fenomen poarta denumirea de prezentatie pelvina. De cele mai multe ori nasterea este destul de dureroasa si lunga.
Cu toate ca prima indicatie a medicilor este aceea ca mama sa recurga la nasterea prin cezariana, tehnicile medicale au demonstrat faptul ca bebelusul poate fi intors prin anumite manevre medicale efectuate in ultimile saptamani de sarcina.
Potrivit medicilor, intoarcerea bebelusului poate fi realizata printr-o metoda externa. Aceasta operatiune se poate face pe parcursul lunii a opta de sarcina, insa numai sub supraveghere medicala.
Intoarcerea bebelusului necesita monitorizarea fetala permanenta, dar si masurarea ritmului cardiac al acestuia in asa fel incat sa fie in afara oricarui pericol.
Mamei i se administreaza un tratament pentru relaxarea uterului. Medicul maseaza abdomenul mamei incercand sa dirijeze din exterior pozitia copilului, reasezandu-l cu capul in jos. Intoarcerea bebelusului nu este resimtita de catre mama intr-un mod dureros, aceasta simtind doar o anumita tensiune in regiunea uterului.
Cu toate acestea, nu toate demersurile efectuate in acest sens s-au soldat cu succes, situatie in care medicii au recomandat nasterea prin cezariana.
Aceste tehnici de intoarcere a bebelusului nu sunt foarte populare la noi in tara, fiind mult mai cunoscute peste hotare.